Nu är senaste numret av Hållbart Byggande här! Vi har bland annat pratat om landskapsarkitekturens kraft med Urbios vd Mattias Gustafsson.
Han delar med sig av sin syn på hur landskapsarkitektur kan bidra till att läka planeten och skapa bättre livsmiljöer för människor.
– Landskapsarkitekter sitter på så många redskap som kan understödja den framtid som vi tillsammans måste gå emot. Vi har kunskapen om hur människor fungerar och hur natur kan fungera och hur vi kan kombinera den kunskapen, säger han.
Vår reporter Martina Strand Nyhlin och fotografen Anders G Warne träffade Mattias Gustafsson i Stockholm en vårdag, några veckor efter att coronakrisen lamslagit världen. Det har varit några surrealistiska månader med ödesdigra konsekvenser på flera plan och hela samhället, inklusive byggbranschen, ställer om för att rida ut stormen. Men vi står inför stora utmaningar inte bara här och nu. Koldioxidutsläppen måste halveras till 2030 och det arbetet fortsätter.
Branschens blinda fläck
Under Arkitekturgalan, som vi rapporterar från i detta nummer, var strukturomställning en central utgångspunkt för arkitekturens väg mot en hållbar framtid. Kelly Alvarez Doran, arkitekt och partner på MASS Design Group, intervjuas i vårt Ublick-reportage. Han vill se en radikal omfokusering mot förkroppsligat kol – som han kallar byggbranschens blinda fläck – och en högre medvetenhet om både materialens och arkitekturens påverkan.
Hållbara investeringar
Vi skriver också om hur tydligare regler inom finanssektorn driver klimatarbetet framåt. Privata kapitalflöden – investeringsinstitut, banker, pensionsfonder med flera – måste styras om till mer hållbara investeringar. Vår reporter Eva Lindselius tittar närmare på bland annat EU:s taxonomiförordning, ett klassificeringssystem som gör det lättare att genomlysa miljömässigt hållbara investeringar, och hur fastighetsbranschen förhåller sig till den.
Intresset för grön finansiering har ökat under de senaste åren. Såväl investerare som bostadsbolag ser nyttan med gröna finansiella tjänster för att genomföra energieffektiviseringsåtgärder. Rikshem berättar om hur gröna lån via Europeiska Investeringsbanken, EIB, gör det möjligt att prioritera investeringar i energieffektivisering i tider när Corona-utvecklingen medför oro på de finansiella marknaderna.
Vi berättar även om EU-projektet BAMB (Buildings As Material Banks) som siktar mot en cirkulär byggbransch där tre verktyg har utvecklats inom projektet för att underlätta återbruk och återvinning av byggmaterial och pratar med Modvion som siktar högt med bolagets av modulära vindkrafttorn i laminerat trä.
Prenumerera på Hållbart Byggande