Nytt bostadsområde i Täby Park sätter cykeln i centrum

Nytt bostadsområde i Täby Park sätter cykeln i centrum

Nu är beslut taget för att starta byggandet av Riksbyggens Brf Cykelverkstaden. Ett minskat bilberoende är en av utgångspunkterna och cykeln kommer därför att ha en central roll i området.

Stadsdelen Täby Park som byggs på det tidigare Galoppfältet kommer att innefatta totalt cirka 6 000 bostäder, butiker, restauranger och parkområden. Här kommer Riksbyggen att uppföra drygt 800 nya bostäder i flera etapper, både hyres- och bostadsrätter, däribland Brf Cykelverkstaden. Projektet omfattar 111 yteffektiva bostadsrätter som fördelas i tre huskroppar. Fasaderna i puts får en varm gul färg och består av betongelement för energibalans och akustikisolering. Mot atriumgården och loftgångarna täcks fasaderna med träpanel. Husen ska även miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver med ett bra klimatskal och låg energiförbrukning. Lägenheterna byggs av NCC enligt Riksbyggens StegEtt-koncept, med mindre, yteffektiva lägenheter.

En av utgångspunkterna för Brf Cykelverkstaden är ett mer hållbart stadsliv med minskat bilberoende och cykeln har därför en huvudroll. Det kommer att finnas en cykelverkstad och lättillgängliga cykelplatser, varav flera med laddplatser. Det kommer också att finnas cykelpool och närhet till cykelbanor.

NCC börjar med markarbeten i april i år och första inflyttning beräknas starta i december 2020.

Illustration: Brunnberg Forshed

 

Relaterade artiklar

Leave A Comment