Nytt återbruksavtal ska minska Peabs byggavfall

HSB Brf Fyrverkaren. Foto: Peab

Nytt återbruksavtal ska minska Peabs byggavfall

ANNONS

Annons

Bolaget har ingått ett samarbete med återbruksaktörerna Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå för att ytterligare minska svinnet.

Avtalen har upprättats som ett steg i att minska mängden avfall i Peabs verksamhet och öka cirkulariteten. Samarbetet med båda återbruksaktörerna har redan startat. På projektet Textilfabriken i centrala Göteborg har begagnade fönster, garderober, toalettstolar och kök hämtats av Återbruket. Vid ombyggnadsprojektet HSB Brf. Fyrverkaren i Helsingborg har Peab hittills bytt ut närmare 650 fönster och dörrar.

– Vi har fått till en bra rutin på arbetsplatsen där vi på Peab står för nedmontering och Malmö Återbyggdepå kontaktas när det finns tillräckligt för att fylla en mindre lastbil. De begagnade fönsterna och dörrarna packas i emballaget som de nya kommer i och på så sätt minskar kostnaderna ytterligare för avfall. Vi får lägga lite mer tid och omsorg vid demonteringen för att kunna lämna material i gott skick, men det tycker jag verkligen det är värt istället för att lämna det som avfall. Det känns bra att någon annan kan få glädje av materialet, berättar Patrik Tublén, platschef på Peab i Helsingborg.

Väl på depån rengörs materialet och rensas från infästningar och fogskum för att därefter kunna säljas vidare.

– Det är väldigt positivt att vi genom dessa avtal kan utveckla samarbetet med återbruksaktörer. I många fall kan vi lämna tillbaka överblivet material till leverantören, men ibland finns inte de förutsättningarna. Tillsammans med återbruken skapar vi bättre möjligheter att ta vara på överblivet material, så att det kan komma till användning. Vi arbetar även för att etablera liknande samarbeten på fler orter i Sverige, säger Elisabet Stadler, miljöchef på Peab.

– För varje sak vi återanvänder istället för att köpa nytt så sparar vi på jordens resurser. Intäkterna från försäljningen går till att driva Återbruket och att stötta olika projekt som skapar arbetsmöjligheter för människor som står utanför arbetsmarknaden. Genom att handla på Återbruket bidrar man till att ge fler människor chansen att komma ut i arbetslivet, samtidigt som du gör miljön en tjänst, säger Per Hogedal är enhetschef på Kretslopp och vatten Göteborg Stad som driver Återbruket i Göteborg.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.