Nya visioner för hållbar arkitektur

Nya visioner för hållbar arkitektur

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Arkitekturen är en arkeologisk utgrävning framför våra ögon.

En stad visar upp alla sina byggnader som ett bevis på de sekel som gått. En annan form av hållbarhet. Men med klimatförändringarna kompliceras begreppet. Så hur tänker arkitekter idag i ett vidare perspektiv, när andra parametrar än bara själva gestaltningen skall in?

Människan i centrum

– För vår del är basen alltid att göra bra stadsbyggnad där människan står i centrum, berättar Sanna Hederus och Åsa Kallstenius, gemensamma grundare av Kod Arkitekter. Vi ser hållbarhet i ett långt perspektiv och hittar alltid nya infallsvinklar. Vi prioriterar arkitektur efter livslängd, hur länge en byggnad skall stå och vad som påverkar flest människor. Stadsrummet, byggnadens organisation och fasad går före inredning. Från kontor till affärslokal till bostäder. Att sia om framtiden är svårt men det går att tänka efter före, menar vi. Dessa frågor lyfter vi gärna med beställarna, som också visar ett stort intresse. Att tänka hållbart behöver nämligen inte kosta mer, det gäller bara att flytta sitt fokus. Vi har också Kod utveckling, ett dotterbolag där vi genomför visionära projekt knutna till ren samhällsbyggnad. Det första var ”Innovativa bostäder för unga” och nu har vi startat upp ”Innovativa bostäder 2.0”, idéer kring hur vi skulle kunna förtäta villa-städerna. Med den bostadsbrist som finns går det inte att göra museum av förorten.

eldingoscarson

Jonas Elding grundade Elding Oscarson

Kvalitet håller i längden

– En genomtänkt byggnad kommer alltid att hålla länge, säger Johan Oscarson som tillsammans med Jonas Elding grundade Elding Oscarson 2007. Historiskt kan man se att de som är gjorda av framstående arkitekter ofta står kvar mer eller mindre intakta. För oss är studiet av mått och rumsligheter, ljus och utblickar liksom den taktila upplevelsen viktig. Vi vill dessutom tidigt i processen ha kontroll över de tekniska delarna, konstruktion, klimat och ljus. I ett bra projekt måste allt samverka med arkitekturen. Rätt materialval är hållbarhet. Tillbyggnaden av Skissernas museum är ett exempel. Som fasadmaterial valde vi obehandlat, rosttrögt stål som med tiden ges ett skyddande oxidskikt. Inomhus blev det en trästomme av gran, plywoodbeklädda väggar och slipat betonggolv.  Materialen åldras över tid men det är del av deras naturliga egenskaper. Vi har nog en tydlig identitet och, försöker hela tiden ta det ett steg längre.

Rahel-Belatchew

Rahel Belatchew

Hållbarhet viktigaste frågan

– Hållbarhet är för mig i särklass den viktigaste frågan när det gäller arkitektur och samhällsbyggnad, menar Rahel Belatchew, VD och grundare för arkitektkontoret som bär hennes namn. Allt handlar om hållbara städer, just nu men framför allt i framtiden. Vi arbetar med hela spektrumet, från stadsplanering till kontor och butik. Genom att tänka lokalt och globalt vill vi bidra till en bättre framtid. I vår studio Belatchew Labs har vi dessutom en plattform för mer experimentella projekt, där vi testar nya lösningar på urbana, komplexa frågeställningar. Nu senast presenterade vi BuzzBuilding, en idé om en byggnad för uppfödning av insekter och dessutom en säker hemvist för utrotningshotade vildbin. Bakgrunden är Stockholms framtida tillväxt och därmed invånarnas ökande proteinbehov. Genom att placera ut insektsfarmer runt om på nio ställen i stadsmiljön var målet att göra Stockholm självförsörjande på protein och ge oss en blommande och fruktbar stad.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.