Nya regler om individuell mätning av värme och varmvatten

Nya regler om individuell mätning av värme och varmvatten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Riksdagen och regeringen har beslutat om ny lag och ny förordning om energimätning i byggnader. Boverket upphäver därför gällande föreskrifter om energimätning i byggnader den 31 maj 2022. Dessa ersätts av nya föreskrifter.

Den nya lagen och förordningen träder i kraft den 1 juni 2022. Boverkets nya föreskrifter träder i kraft den 1 juli 2022. Ändringarna innebär att ändrade lydelser om individuell mätning i EU:s direktiv om energieffektivitet införs i svenska regler.

Nu gällande regler kommer till största delen att vara likalydande i de föreskrifter som träder i kraft den 1 juli 2022. I lagen om energimätning i byggnader är det dock nytt att individuell mätning för tappvarmvatten ska installeras i nya flerbostadshus. Detta gäller från lagens ikraftträdande den 1 juni 2022, alltså innan Boverkets nya föreskrifter träder i kraft. Kravet på individuell mätning för tappvarmvatten i flerbostadshus gäller inte om ansökan om bygglov lämnas in före den 1 juni 2022.

Andra förändringar, och nyheter, som berörs i Boverkets tillämpningsföreskrifter är fjärravläsning, information om energianvändning och faktura samt kostnadsfördelning.

Boverkets information om individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten kommer att uppdateras den 1 juni 2022. Då kommer vi också tillfälligt ta bort tillsynsvägledningen. En version med anpassning till ny lag och förordning publiceras omkring den 1 juli. Efter semestrarna kommer tillsynsvägledningen att uppdateras ytterligare.

Boverket har ett webbseminarium den 22 juni där bland annat de nya IMD-reglerna presenteras.

 

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.