Nya pengar att söka till stadsinnovationer

Nya pengar att söka till stadsinnovationer

Annons

Under 2016-2019 satsar Naturvårdsverket 68 miljoner kronor i stöd till spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsutveckling. Nu genomförs den andra av två utlysningar 2017.

9 miljoner kronor ska fördelas i höstens utlysning som pågår 28 augusti–28 september. De projekt som hittills har fått stöd innefattar planering av kretsloppslösningar, energiförsörjning, transportåtgärder, stadsplanering och ekosystemtjänster. Bland annat rör det sig om resurseffektivt utnyttjande av vatten, nya metoder för avfallshantering, innovativa hållbara material och lösningar för transporter där kollektivtrafik, bilpooler och cykelpooler blir en del i stadsmiljön. Ett annat projekt tar hjälp av naturens lösningar för att göra staden bättre att leva i. Projekten genomförs i nära samarbete mellan leverantörerna och kunderna/beställarna vilka ofta är kommuner eller privata och kommunala fastighetsbolag.

– Det har redan satts igång 23 konkreta planeringsprojekt med stöd från stadsinnovationer. Vi hoppas på fler innovativa lösningar och fler aktörer som söker för att pröva sina idéer i stadsmiljön, säger Nanna Wikholm, projektledare.

Stödet Stadsinnovationer är en del av regeringens satsning på klimatåtgärder och det utlyses av Naturvårdsverket i samverkan med Boverket och Energimyndigheten.

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment