Ny vägledning ska främja grönstruktur i planeringen

Ny vägledning ska främja grönstruktur i planeringen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För att stötta kommunernas arbete med att främja och utveckla grönstruktur i planeringen har Naturvårdsverket och Boverket tagit fram en ny vägledning om grönplanering.

Grönplanering handlar om att synliggöra och utveckla värden som natur och landskap kan bidra med för en hållbar samhällsutveckling.

− Grönstrukturen i och omkring våra städer och samhällen är mångfunktionella och har stor potential att bidra till att hantera flera av våra samhälsutmaningar samtidigt. Det blir därför viktigt att planera så att dessa funktioner kan främjas och utvecklas. Inte minst för att det finns stora vinster att göra för samhället. Här är grönplanen en viktig pusselbit, säger Nicole Lindsjö, projektledare för vägledningen på Naturvårdsverket.

Strategiska målsättningar

Vägledningen består av två delar. Den första delen beskriver argument och fördjupade resonemang kring grönplaneringen och dess sammanhang. Den andra delen beskriver processen att ta fram en grönplan. I den kan kommunen fatta beslut om strategiska målsättningar, ställningstaganden och riktlinjer för att främja folkhälsan, stärka biologisk mångfald och anpassa samhället till ett förändrat klimat. Grönplanen kan innefatta till exempel friluftslivsfrågor, klimatanpassning och naturvård. Genom att frågorna samlas i en och samma plan kan man lättare hitta synergier mellan de olika perspektiven, menar Nicole Lindsjö.

− Vi behöver ha många grönområden i och nära våra städer. Flera forskningsstudier visar att gröna miljöer är hälsofrämjande, men de måste ligga nära bostaden. Är det mer än 300 meter till ett grönområde minskar användningen stort. Det behöver även finnas många olika kvalitéer och upplevelsevärden för att få störst hälsofrämjande effekt, säger Ulrika Åkerlund, projektledare för vägledningen på Boverket.

Vägledningen har tagits fram som en samverkansåtgärd inom Rådet för hållbara städer och i bred samverkan med flera myndigheter, länsstyrelserna och referenskommuner från hela landet.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.