ANNONS
Ny upphandlingsguide ska öka återvinning av plastgolv
Foto Tarkett

Ny upphandlingsguide ska öka återvinning av plastgolv

annons
ANNONS

Plast är bland det byggavfall som återvinns minst. IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en guide som ska hjälpa upphandlare att ställa krav på insamling av plastgolv.

Den digitala guiden är framtagen inom projektet Cirkulära plastgolv, som finansieras av Naturvårdsverket, tillsammans med aktörer inom golvbranschen och riktar sig till offentliga beställare.

– Offentliga inköpare har en viktig uppgift när det gäller att ställa om ekonomin i en mer cirkulär riktning. Ett sätt är att ställa krav vid upphandling om att spill från plastgolv ska samlas in, säger Sara Anderson, chef för gruppen Avfall och resursflöden på IVL.

LÄS MER: Golvaktör lanserar ny teknik för återvinning i industriell skala

Förutom en steg-för-steg-guide innehåller publikationen en beskrivning av hur återvinningen av plastgolv går till och handfasta tips för hur man på kommunal nivå kan arbeta med krav på återvinning i upphandling.

Förra året samlades 370 ton installationsspill av pvc-golv in via Golvbranschens initiativ för golvåtervinning. Samtidigt är det fortfarande en stor del av spillet som inte samlas in utan förbränns tillsammans med annat avfall. Bara under 2018 gav förbränning av plastgolvrester lika mycket utsläpp som att köra en bil 575 varv runt ekvatorn.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.