ANNONS
Ny undersökning: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder

Ny undersökning: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder

annons
ANNONS

En ny undersökning från Skanska visar att drygt åtta av tio tycker att det är viktigt att bo i en fastighet som är miljövänlig och hållbar. Ur ett hållbarhetsperspektiv tycker flest att en välisolerad bostad är viktigast.

Byggbolaget Skanska har i en ny riksrepresentativ undersökning tagit reda på vad vi värdesätter i våra hem. På frågan Hur viktigt är det för dig att bo i en fastighet som är miljövänlig och hållbar? svarar 85 procent att det är viktigt. Undersökningen, som har genomförts av Kantar Sifo, visar samtidigt att det råder delade meningar i landet om hur viktigt det är att bo miljövänligt. Viktigast är det för invånarna i Gävleborgs län där 91 procent värdesätter en klimatsmart bostad. Motsvarande siffra i Jämtlands län är 77 procent vilket är den lägsta i landet. Det är även jämtlänningarna som i störst utsträckning uppger att det inte är viktigt alls med en hållbar och miljövänlig bostad.

Välisolerad bostad viktigast

En välisolerad bostad är viktigast ur ett hållbarhetsperspektiv. Det uppger hela 79 procent. Nästan lika många vill ha möjlighet till smidig källsortering. Sex av tio uppger även att det är viktigt med energieffektiv uppvärmning. Att kranar och toaletter är snålspolande och att fastigheten har solceller är även något som värdesätts högt.

Undersökningen genomfördes i juni 2019. Totalt har 2 501 personer i åldrarna 16–74 deltagit i undersökningen.

Att fönster, väggar och golv är välisolerade var viktigast i bostaden. Foto: Istockphoto

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

En kommentar

 1. Rafael Ospino
  2019-07-10 at 20:08 Svara

  FOLK VILL NOG VÄL – MEN VET INTE HUR!
  Tyvärr mycket därför att vissa politiker föredrar att ägna sig åt plakatpolitik i stället för sant miljövänliga åtgärder, som energieffektivisering. Det gör att allmänheten inte vet vare sig in eller ut.
  Många föregivet miljövänliga politiker är väldigt förtjusta i rubrikalstrare som förnybar el, elbilar och vindkraftverk. Men tyvärr finns egentligen inga miljövänliga bostäder, lika lite som miljövänliga bilar.
  Fast visst finns grader i helvetet. Bilar, eller hus, kan vara mer eller mindre miljöskadande.
  Vilket är dock vilket? Denna undersökning visar på att folk uppenbarligen vill ha hus med mycket isolering och solceller. Men både isolering och solceller är mycket energikrävande i tillverkningen, Därtill så används så kallade F-gaser vid tillverkning av solceller.
  Dessa kan ha en 23 000 gånger så hög växthuseffekt som koldioxid!
  Många hyllade åtgärder har en miljömässig återbetalningstid på långt över 60 år.
  Men hela miljöbelastningen, den har vi fått redan idag, allt på ett bräde!
  Många projekt utropas dessvärre som “hållbara” utan att tillstymmelse till livscykelanalys har gjorts.
  De flesta av dem kanske kommer i bästa fall att återbetala sig ekonomiskt, men aldrig ekologiskt.
  En annan hyllad åtgärd är tilläggsisolering, trots att många studier visar att sådan åtgärd på fasad i bästa fall reducerar energianvändningen med 10%. Visst måste hus ha isolering, men det finns ett optimum. Mer är inte alltid bättre.
  Professor Harrysson vi Örebro Universitet har skrivit:
  “Livscykelanalys för ökning av isoleringen i ytterväggar från 290 till 490 mm visar på en energivinst med drygt en procent vid livslängden 50 år. Nämnda energivinster uppväger inte de ökade riskerna för byggskador och innemiljöproblem. Men denna typ av kalkyler görs alldeles för sällan”.
  Tyvärr är det så illa att de hus som folk tror är “miljövänliga” i verkligheten kan vara skadliga både för häls och miljö.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.