ANNONS
Ny undersökning: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder

Ny undersökning: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder

annons
ANNONS

En ny undersökning från Skanska visar att drygt åtta av tio tycker att det är viktigt att bo i en fastighet som är miljövänlig och hållbar. Ur ett hållbarhetsperspektiv tycker flest att en välisolerad bostad är viktigast.

Byggbolaget Skanska har i en ny riksrepresentativ undersökning tagit reda på vad vi värdesätter i våra hem. På frågan Hur viktigt är det för dig att bo i en fastighet som är miljövänlig och hållbar? svarar 85 procent att det är viktigt. Undersökningen, som har genomförts av Kantar Sifo, visar samtidigt att det råder delade meningar i landet om hur viktigt det är att bo miljövänligt. Viktigast är det för invånarna i Gävleborgs län där 91 procent värdesätter en klimatsmart bostad. Motsvarande siffra i Jämtlands län är 77 procent vilket är den lägsta i landet. Det är även jämtlänningarna som i störst utsträckning uppger att det inte är viktigt alls med en hållbar och miljövänlig bostad.

Välisolerad bostad viktigast

En välisolerad bostad är viktigast ur ett hållbarhetsperspektiv. Det uppger hela 79 procent. Nästan lika många vill ha möjlighet till smidig källsortering. Sex av tio uppger även att det är viktigt med energieffektiv uppvärmning. Att kranar och toaletter är snålspolande och att fastigheten har solceller är även något som värdesätts högt.

Undersökningen genomfördes i juni 2019. Totalt har 2 501 personer i åldrarna 16–74 deltagit i undersökningen.

Att fönster, väggar och golv är välisolerade var viktigast i bostaden. Foto: Istockphoto

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.