Ny prognos – bostadsbyggandet minskar

Ny prognos – bostadsbyggandet minskar

annons

Både i år och under nästa år fortsätter bostadsbyggandet i landet att minska, visar Boverkets senaste prognos.

Totalt påbörjas i år cirka 49 000 bostäder. Det är en minskning med 11 procent jämfört med 2018. Prognosen för 2020 är att antalet bostäder som påbörjas då minskar ytterligare till 46 500 bostäder, uppger myndigheten. Det är framför allt byggandet av bostadsrätter och småhus som fortsätter att minska efter ett betydande fall under 2018. Antalet påbörjade bostadsrätter minskar med drygt 20 procent i år, medan byggandet av småhus minskar med omkring 15 procent.

Det finns också stora skillnader i hur bostadsbyggandet utvecklas i landet. I Storstockholm fortsätter byggandet att minska i år efter förra årets stora fall. Antalet påbörjade bostäder blir hälften så många som 2017 enligt Boverket prognos. I Storgöteborg blir antalet påbörjade bostäder oförändrat, på samma nivå som 2017 och 2018. Efter några år med hög byggtakt inleds en mjuklandning i Stormalmö. Trots ett minskat byggande i Stormalmö förväntas antalet påbörjade bostäder per 1 000 invånare i år bli dubbelt så stort som i Storstockholm.

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.