Ny pilotanläggning renar avloppsvatten med aktivt kol

Ny pilotanläggning renar avloppsvatten med aktivt kol

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ramboll deltar i ett pilotprojekt där vattnet renas med aktivt kol. Tekniken ska testas i en ny pilotanläggning på Himmerfjärdsverket i Botkyrka.

Under 2019 har Ramboll drivit ett förstudieprojekt som har utvärderat tekniska alternativ och miljönyttan med läkemedelsrening. Uppdraget för Syvab, som driver Himmerfjärdsverket, innebar i förstudien förutom projektledning även teknikutredning och att ta fram en design för en kolfilteranläggning i full skala. Projektet var ett samarbete mellan Ramboll, IVL, Stockholms universitet och finansierades av Naturvårdsverket. Anläggningen som ska byggas baseras till stor del på de resultat och frågeställningar som kom fram i förstudien. Ramboll bidrar med design och upphandling av utrustning.

– Vi har tagit fram en design för läkemedelsrening med aktivt kol som innebär att 80–90 procent av läkemedelsresterna kan fångas upp. Det aktiva kolet har väldigt stor yta där läkemedelsrester och andra mikroföreningar fastnar, säger Johanna Grim som deltar från Ramboll.

LÄS MER:

Annons

Pilotanläggningen, som är en spegling av det framtida Himmerfjärdsverket, bygger på förbättrad rening av näringsämnen genom så kallad MBR-teknik (MBR = membran bioreaktor) och efterföljande filter med aktivt kol för rening av läkemedelsrester. Även detta projekt delfinansieras av Naturvårdsverket.

– Erfarenheterna från det här projektet kommer att kunna användas av fler anläggningar så att vi kan få ett renare vatten, fritt från läkemedelsrester, och en mer hälsosam miljö för fiskar och andra vattendjur. Det känns fantastiskt att vi kan vara med och bidra till den utvecklingen, säger Johanna Grim.

Himmerfjärdsverket. Foto: Syvab

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.