ANNONS
Ny miljöcertifiering för befintliga byggnader införs vid årsskiftet

Ny miljöcertifiering för befintliga byggnader införs vid årsskiftet

annons
ANNONS

Miljöbyggnad iDrift är namnet på Sweden Green Building Councils (SGBC) kommande miljöcertifiering för befintliga byggnader. Certifieringssystemet kommer att lanseras vid årsskiftet och har döpts genom en tävling för allmänheten.

SGBC har utvecklat Miljöbyggnad iDrift sedan 2017. När en byggnad certifieras i Miljöbyggnad iDrift bedöms energi, inomhusmiljö, material, hantering av avfall, vattenanvändning samt åtgärder för god hälsa. Även drift av byggnaden och hur den förvaltas innefattas i certifieringssystemet. Certifieringen görs genom ett poängsystem med baskrav kombinerat med valbara poäng. Under 2018 genomfördes pilotprojekt där 15 större aktörer, däribland Einar Matsson, Akademiska Hus och Stena Fastigheter, testade certifieringssystemet på sina fastigheter.

Miljöbyggnad iDrift fick sitt namn genom den tävling SGBC utlyste i början av mars där fler än 50 bidrag skickades in. Tävlingens vinnare blev Karl Sundholm som är projektchef på Castellum och skickade in förslaget Miljöbyggnad Drift. Det anpassades sedan av SGBC:s jurygrupp till att bli Miljöbyggnad iDrift.

Manual lanseras under hösten 2019

Miljöbyggnad iDrift är baserat på Miljöbyggnad men riktar sig enbart mot de byggnader som redan finns.

– Branschen har generellt bra koll på miljöprestandan vid nyproduktion, men nu vill vi börja se över det befintliga byggnadsbeståndet där de stora möjligheterna till miljönytta finns. Miljöbyggnad iDrift är ett effektivt verktyg för det. Ska vi uppnå Sveriges miljömål måste vi börja arbeta med detta nu, säger Maria Forsgren, chef för Miljöbyggnad på SGBC.

Miljöbyggnad iDrift kommer att vara möjligt att certifiera i från årsskiftet 2019/2020. Innan dess kommer dock ett flertal aktiviteter att ske. Manualen för det nya certifieringssystemet kommer att lanseras under hösten och utbildningar i olika nivåer kommer att finnas.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.