Ny metod hjälper kommunen att följa upp energikrav vid nybyggen

Ny metod hjälper kommunen att följa upp energikrav vid nybyggen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som första i landet har Mora kommun valt att kravställa och följa upp energianvändningen på nyproduktioner enligt den nya DUR-metoden.

DUR-metoden går ut på att byggherren, i det här fallet Mora kommun, håller inne en viss procent av betalningen för bygget tills det har visats att byggentreprenören klarar de energikrav som kommunen har ställt, under en sammanhängande tolvmånadersperiod. Om energikravet inte uppnås får entreprenören möjlighet att på egen bekostnad genomföra åtgärder för att klara energikraven. Entreprenören betalar ett vite till byggherren om det visar sig att energikraven inte har uppfyllts efter ett år. Avgiften betalas under den tid som det tar att uppnå energikraven. Å andra sidan betalar Mora kommun som byggherre en bonus till entreprenören om det skulle visa sig att energikraven överträffats efter tolvmånadersperioden.

Otydlighet i kraven suddas ut

Skanska har byggt kommunens särskilda boende Ekbacken och LSS-boendet Ljungvägen i Canadaområdet. I en aktuell slutrapport visas att energianvändningen i de båda fastigheterna har klarat de uppställda kraven Skanska har kontinuerligt arbetat med att klara den avtalade energianvändningen på 74 kWh/m²/år. Det målet är nu nått, vilket DUR-metoden har medverkat till.

– Tidigare har vi känt stor frustration över att bristen i uppföljning av hur mycket energi som går åt i fastigheter, i förhållande till den energianvändning vi har ställt krav på. Vad händer om byggnaden drar mer energi än beräknat och vilket ansvar har då entreprenören? Det har funnits en otydlighet i dagens energikrav, vilket kunnat leda till snedvriden konkurrens. Med DUR-metoden försvinner den otydligheten anser jag, säger Petter Elfqvist, teknisk förvaltare på Mora kommun.

 

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.