Ny kartläggning av kraftiga regn och skyfall

Ny kartläggning av kraftiga regn och skyfall

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SMHI har gjort en kartläggning av de kraftigaste regnen runtom i Sverige. Analysen, som är tänkt att fungera som underlag för att bedöma risker och klimatanpassa olika verksamheter, visar att extrema regn förekommer i hela landet och är lika kraftiga i norr som i söder även om de är något vanligare i södra Sverige.

Varje år orsakar skyfall stora skador för samhället i form av kraftiga och plötsliga regnskurar som ger oönskade effekter i form av översvämmade hus och gator eller problem med vatten och avlopp. Även risken för ras och skred ökar med skyfallen samtidigt som grödor kan förstöras.

Nu har SMHI kartlagt hur olika delar av landet drabbas av skyfall och hur intensiva regnen är.

– Den nya skyfallsstatistiken är framförallt ett underlag för att bedöma risker och anpassa olika verksamheter för skyfall, inte minst med tanke på att klimatet förändras, säger Jonas Olsson, forskare vid SMHI, i en kommentar.

Annons

Resultaten visar att hela landet drabbas av skyfall även om de är något vanligare i söder. Skyfallen i stort sett lika kraftiga i norra Sverige som i södra men enligt studien har de har inte ökat under den senaste 20-årsperioden. Där finns det dock osäkerheter enligt SMHI , skyfallen är mycket lokala och kan vara svåra att fånga med hjälp av mätstationerna.

Enligt SMHI talar mycket för att skyfallen kommer att bli kraftigare i framtiden. Nya beräkningar pekar på en generell ökning med mellan 20 och 40 procent till sekelskiftet, beroende på hur utsläppen av klimatpåverkande gaser fortskrider.

Foto: iStock

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.