Ny innovation möjliggör tillverkning av “grön kalk”

Ny innovation möjliggör tillverkning av “grön kalk”

ANNONS

Annons

Greentech-bolaget SaltX Technology har utvecklat en innovation som kan elektrifiera tillverkning av bränd kalk, samtidigt som processen separerar och fångar in koldioxid från kalkstenen.

Kalk används i tillverkningen av bland annat stål, byggmaterial, papper och vid vattenrening. Kalkindustrin är bland de tio största utsläpparna i världen. I Sverige står de tillsammans med cementindustrin för 19 procent av koldioxidutsläppen enligt statistik från Naturvårdsverket.

Vid tillverkning av kalk används en teknik som kallas för kalcinering. I den processen sker koldioxidutsläpp vid två tillfällen, dels vid den fossilt drivna upphettningen, dels då kalkstenen uppnår höga temperaturer.

SaltX innovation ersätter det fossila bränslet med förnybar el och koldioxidutsläppen vid upphettningen kommer ut som en biprodukt vid tillverkningen och behöver då inte fångas in i en särskild process.

– Dagens tillverkningsprocess för kalk och cement är omodern och helt ohållbar. Här måste utsläppen reduceras kraftigt och det är nu. I vårt utvecklingsarbete har vi tänkt om från grunden och applicerat ny teknik och kunskap. Vi kan med vår nya teknik bränna kalk i en snabb, flexibel och skalbar process – som dessutom gör slutprodukten fossilfri, säger Lars Croon, Head of Process, på SaltX.

– Elektrifiering av energikrävande industri är avgörande för att klara den gröna omställningen. Här har kalkindustrin ett stort ansvar att axla. Med vår patentsökta elektrifierade  kalcineringsteknik möjliggörs produktion av kalk som är fri från koldioxidutsläpp vilket är ett stort och viktigt steg för industrin att ta, säger Carl-Johan Linér, vd för SaltX.

Innovationen kommer även att användas som laddningsreaktor för SaltX energilagringslösning för att kunna öka laddningstemperaturer vilket ger ökad effekt och skalbarhet.

Sponsrat innehåll från Soltech

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.