Ny betongstandard ska skynda på klimatomställningen

Malin Löfsjögård. Foto: Rosie Alm

Ny betongstandard ska skynda på klimatomställningen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu har en ny reviderad utgåva av SS 137003 publicerats, vilket är den svenska tillämpningsstandarden för betong. Revideringen är ett viktigt steg i det klimatarbete som betongbranschen bedriver utifrån Färdplan klimatneutral betong och kommer öka takten i klimatomställningen, menar branschorganisationen Svensk Betong.

De klimatrelaterade aspekterna, tillsammans med nya forskningsresultat och erfarenheter, utgör huvudsakliga incitament för ändring av regelverket på beständighetsområdet. I nya utgåva 6 av SS 137003 utökas bland annat antalet accepterade bindemedelssammansättningar i de olika exponeringsklasserna, vilket ger ökade möjligheter att begränsa betongens klimatpåverkan.

Annons

– Den reviderade standarden har flera öppningar i beständighetsreglerna, exempelvis har antalet accepterade bindemedelssammansättningar utökats i de olika exponeringsklasserna vilket möjliggör lägre klimatpåverkan, säger Markus Peterson, standardiseringsexpert på Svensk Betong. Revideringsarbetet har pågått sedan 2018 och öppningarna i standarden är väl förankrade och bygger på nya forskningsresultat, erfarenheter och jämförelser med andra länders regelverk.

– Klimatförbättrad betong erbjuds nu av de flesta leverantörer och används i allt fler projekt, såväl husbyggnads- som anläggningsprojekt. Den reviderade betongstandarden SS 137003 möjliggör nu ökad takt i klimatomställningen, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong. Ska vi klara hållbarhetsutvecklingen och klimatomställningen måste vi hela tiden utvecklas, både som material och bransch. Betong är ett material som ständigt utvecklas och vi behöver fortsatt se över regelverk och standarder för att möjliggöra klimatomställningen. Ett arbete som behöver fortgå i ännu snabbare takt.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.