Nu startar återuppbyggnaden av nedbrunna fastigheten – Ronneby först ut i Sverige med nytt hållbart byggkoncept

Det nya huset kommer att bli något större än det tidigare och bestå av en restaurang på bottenplan och hyreslägenheter på övriga plan. Pressbild: If

Nu startar återuppbyggnaden av nedbrunna fastigheten – Ronneby först ut i Sverige med nytt hållbart byggkoncept

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I juni 2023 drabbades en träfastighet från 1800-talet i centrala Ronneby av en kraftig brand som ledde till att fastigheten totalförstördes. Nu sätts första spadtaget i återuppbyggnaden av det nya huset som blir något av en banbrytare inom hållbarhet. Byggnaden var försäkrad hos försäkringsbolaget If som har premiär i Ronneby för ett helt nytt sätt att premiera hållbarhet.

Sedumtak och solavskärmande skyddsglas

Den nya byggnaden räknas stå klar vid årsskiftet 2025/2026 och kommer att ha de senaste uppdateringarna inom hållbart byggande som solceller, spisvakt och sedumtak.

– Vi är glada över att komma igång med bygget och det känns helt rätt att välja så hållbara lösningar som möjligt. Där går vi gärna i täten, säger Jan Mathiasson, som äger Zebran fastigheter.

Det nya huset kommer att bli något större än det tidigare och bestå av en restaurang på bottenplan och hyreslägenheter på övriga plan. Bland de hållbara åtgärderna kan nämnas persienner och solavskärmande skyddsglas, närvarostyrning belysning, lågenergilampor, energimätare, sensor på blandare till handfat i kommersiella lokalerna, snålspolande blandare samt vattenskadeförebyggande åtgärder.

– Vi vill hjälpa våra kunder att återuppbygga på ett hållbart sätt efter en skada. Genom den här tjänsten bidrar vi med rådgivning, vägledning och ekonomiskt stöd för att göra det tydligare och enklare att välja hållbara lösningar. Det ska vara lätt att välja hållbart, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.

If samarbetar med Sweden Green Building Council, som är Sveriges ledande medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande, vad gäller tjänsten Hållbart bygge.

Mer om Hållbart Bygge

If har lanserat den nya tjänsten “Hållbart bygge” i Norge och nu står svenska marknaden på tur, där blir Ronneby först ut.

Företagskunder kan få upp mot tre miljoner kronor extra i ersättning för att välja hållbara alternativ som solceller, miljövänliga material, effektiva lösningar för el eller avfallshantering. Rådgivning och vägledning är även en stor del av samarbetet.

Hållbart bygge gäller när en kommersiell byggnad får en skada som omfattar mer än hälften av hela ytan, eller när kostnaden för att återställa överstiger tio miljoner kronor.

Bygga hållbart

För att bygga hållbart och miljövänligt används olika certifieringssystem. Det gör att man sätter fokus på hållbarhet i varje del av processen, vilket öppnar upp för gröna lån och finansiering. En miljöcertifiering är inte bara kvalitetsstämpel, det är också ett sätt att bygga förtroende för varumärket.

I Hållbart bygge lutar sig If mot två av de mest använda certifieringssystemen i Sverige – Miljöbyggnad och BREEAM-SE, (BRE Environmental Assessment Method).

I Sverige står bygg- och fastighetssektorn för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, enligt Boverket.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.