NSVA får klimatinvesteringsstöd för nya avloppssystemet i Oceanhamnen

NSVA får klimatinvesteringsstöd för nya avloppssystemet i Oceanhamnen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Två miljoner kronor har beviljats inom investeringsstödet Klimatklivet från Naturvårdsverket till nya unika avloppssystemet som implementeras i Oceanhamnen i Helsingborg.

Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem kommer tre separata avloppsledningar byggas för svartvatten (toalett), matavfall (via köksavfallskvarn) och gråvatten (bad, dusch, tvätt som kallas för BDT). Pengarna ska gå till att bygga en värmepump och återvinna värme från det källsorterade BDT-vattnet. Värmen används i sin tur till att återvinna näringsämnen från avloppsvatten. Cirka 10 procent av näringsämnet kväve återvinns med dagens avloppslösningar. Med det nya systemet återvinns nästan 80 procent av kvävet som är det näringsämne som importeras mest till dagens jordbruk.

Annons

Genom systemet, som kallas för Tre rör ut, uppnås flera miljömål såsom minskad klimatpåverkan och framförallt minskad övergödning. Med vakuumtoaletter minskar också vattenförbrukningen och med separat insamling av bad-, disk- och tvättvatten kan resurserna i toalettvattnet utnyttjas effektivare. Dessutom kan värmen återanvändas genom värmeväxling som kan ske direkt i fastigheten eller vid reningsverketEn stor vinst är en ökad återvinning av näringsämnen som kan används som gödning i jordbruk. Den återvunna mängden näringsämnen ökar med tre gånger mer fosfor och sju gånger mer kväve på ett år jämfört med ett hushåll utan det källsorterande systemet. Avloppssystemen bidrar också kring flera mål inom Agenda 2030, framförallt Rent vatten och sanitet, Hållbara städer och samhällen, Hållbar energi för alla och Hållbar konsumtion och produktion.

Illustration: NSVA

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.