NREP siktar mot netto noll energianvändning

NREP siktar mot netto noll energianvändning

ANNONS

Annons

Bostadsprojektet Norra Vitsippan i Salem, som NREP förvärvat från Skanska Hyresbostäder tidigare i år, ska nå netto noll energianvändning.

I Salem, beläget i Storstockholm, förvärvade bolaget hyresbostadsprojektet Norra Vitsippan från Skanska Hyresbostäder som står för utvecklingen. Projektet omfattar 108 hyresrätter fördelat på sju byggnader, som ska stå färdiga under 2021. Nu är det beslutat att fastigheterna ska nå netto noll i energianvändning.

Stomme i trä

På samtliga hustak installeras solfångare eller solceller som dels ska täcka alla sju fastigheters elbehov på årsbasis, dels vara en del av uppvärmningssystemet. Uppvärmning och tappvarmvatten genereras med ett system som kombinerar sol- och bergvärme, HYSS (Hybrid Solar System). Sammantaget minskar HYSS behovet av köpt energi för värme och varmvatten med 80 procent jämfört med konventionell uppvärmning av flerbostadshus. Huskropparna utförs med trästommar och i projektet används Skanskas gröna betong.

– NREP har högt ställda krav på våra projekt. Vi vill bidra till att möta behovet av fler attraktiva och prisvärda bostäder i Storstockholm där bostadsbristen är utbredd – och samtidigt flytta fram gränsen för hur vi kan utveckla mer klimatsmart. Norra Vitsippan blir ett modernt bostadsprojekt där hållbarhetsaspekten är central i såväl utvecklingsfasen som i förvaltningen av de färdiga fastigheterna. Jag ser fram emot den fortsatta processen och framförallt att under nästa år kunna välkomna de boende till smarta, hållbara hyresrätter, säger Rickard Langerfors, bostadschef på NREP.

Projektet kommer att utföras enligt Skanska Hållbar Hyresbostad. Det innebär att projektet har god standard för bland annat energi, dagsljus och vattenanvändning, men också att Skanska arbetar med att minimera produktionens miljöpåverkan och för att utforma fastigheterna på ett socialt hållbart sätt.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.