Notuddsparken i Västerås vinner Arkitekturpris i Västmanland 2023

Notuddsparken i Västerås vinner Arkitekturpris i Västmanland 2023

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Priset för årets bästa arkitektur i Västmanlands län går till Notuddsparken i Västerås. I motiveringen lyfter juryn fram hur Notuddsparken adresserar två samtida frågeställningar som arkitekturfältet har att besvara. Dels frågan om att bygga för minskad klimatpåverkan och dels frågan om arkitektonisk estetik.

– Ett projekt väl värt ett arkitekturpris, säger arkitekt Nora Kvassman, sammankallande i juryn.

Notuddsparken har även blivit uppmärksammat för den unika sociala innovationen som är realiserat i projektet. 5%-modellen innebär en möjlighet även för upplåtelseformen bostadsrätten att ta socialt ansvar. Kortfattat går det ut på att fem procent av bostäderna i detta fallet säljs till Stadsmissionen med rabatt. Stadsmissionen står sedan för rekryteringen av människor som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden i Västerås.

– Vi hoppas nu att kunna skala upp 5%-modellen i ett större samarbete med en rikstäckande bostadsaktör, säger Rickard Stark grundare OKIDOKI.

Grattis till Bright Living, 02Landskap och PEAB, Stadsmissionen som arbetat tillsammans med OKIDOKI i projektet och som tillsammans delar priset.

Prisutdelningen kommer att ske under Västerås Arkitekturdagar 10–12 maj.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.