Nordiska mjukvarujätten vill ställa om den svenska fastighetsbranschen – köper hållbarhetsbolag

Nordiska mjukvarujätten vill ställa om den svenska fastighetsbranschen – köper hållbarhetsbolag

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nordiska mjukvarujätten EG, som idag tillhandahåller effektiviseringstjänster till över 650 000 fastigheter i Norden och Europa, tar nu sikte på Sverige genom förvärvet av hållbarhetsbolaget Mestro. Ambitionen är att integrera svensk expertis och teknologi för att stärka det egna erbjudandet inom energioptimering och accelerera fastighetsbranschens gröna omställning.

För EG är Mestro också starten på en större expansion, med planer på att bredda närvaron på den svenska marknaden och fortsätta investera i gröna lösningar på lång sikt. Nordiska mjukvarujätten EG tillhandahåller idag energioptimeringstjänster till över 650 000 byggnader i Norden och Europa. Nu tar de sikte på att ställa om Sverige.

Stärker det redan stora hållbarhetserbjudandet

Som ett led i sin strategi för att stärka sin position på den svenska fastighetsmarknaden har koncernen nu köpt och avnoterat hållbarhetsbolaget Mestro. Målet med förvärvet är att förvalta Mestros expertis, data och teknologi för att stärka det egna hållbarhetserbjudandet och stötta upp branschens hållbarhetsmål.

“Förvärvet av Mestro kommer att ytterligare stärka vårt redan stora utbud av energihanteringslösningar, samt öka vår förmåga att effektivisera fler byggnader i både Sverige och Norden. Mestro samlar in och analyserar över 1,7 miljarder datapunkter från över 10 000 fastigheter årligen, vilket ger oss en unik insikt i hela fastighetslivscykeln. Med det kan vi hjälpa våra kunder och de hundratusentals fastigheter vi hanterar att bli mer hållbara,” menar Mikkel Bardram, koncernchef på EG.

Kan göra större skillnad

Med sin energiuppföljningsplattform bearbetar Mestro hållbarhetsdata från både bostäder och kommersiella fastigheter i över 10 länder, åt flera av Sveriges största fastighetsägare, däribland Balder, Diös och AMF Fastigheter. För EG utgör Mestro en avgörande komponent i en övergripande strategi som syftar till att påskynda fastighetsbranschens gröna omställning.

Annons

“Byggnader står idag för nästan 40% av all energianvändning i Norden och 20% av det totala koldioxidutsläppet. Genom att kombinera vår omfattande räckvidd och expertis med Mestros teknologi kan vi göra en större skillnad snabbare,” fortsätter Bardram,

Förvärvet av Mestro är bara början på EG:s större expansionsplan. Koncernen vill bredda sin närvaro på den svenska fastighetsmarknaden och fortsätta att investera i gröna bolag även framåt.

Stark kombo

Kristin Berg, tidigare vd för Mestro, blir nu Senior Vice President för affärsområdet Property & EMS inom EG, där hon kommer att ansvara för EG:s erbjudande inom energiuppföljning och fastighetsförvaltning samt tiotal produkter i länder som Sverige, Danmark, Norge och Finland.

“Under min tid som vd för Mestro hamnade stort fokus på att utveckla vårt tjänsteerbjudande. Att nu kunna dra nytta av EG:s kompetens, erfarenhet, infrastruktur och internationella kontaktnät är precis vad som behövs för att verkligen låsa upp Mestros potential,” säger Berg. “Det känns fantastiskt att Mestro fått en ägare som delar visionen om att göra fastighetsbranschen, och därmed världen, grönare. Och att EG nu blir Nordens största energiuppföljningsaktör är inte att fnysa åt” avslutar hon.

Om EG

EG skapar morgondagens vertikala programvara som bidrar med hållbar påverkan på både kunder och samhälle. EG sysselsätter över 2 000 personer, främst i Norden, och under 2022 uppgick koncernens intäkter till 2,1 miljarder danska kronor.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.