Norconsult levererar VVS-lösning till skidanläggning

Norconsult levererar VVS-lösning till skidanläggning

ANNONS

Annons

En ny vintersportanläggning som kan användas året om byggs i Piteå. Norconsult levererar VVS-lösning för att anpassa klimatet i skidåkningstunneln.

Företaget Darkathlon AB har påbörjat projektet med den nya vintersportanläggningen som ska ligga i anslutning till tävlingsområdet där Skid-SM arrangerades. Den första delen, en 400 meter lång tunnel för skidåkning och däcktestverksamhet, invigdes under Skid-SM i slutet av januari i år. Tanken är att anläggningen ska bli självförsörjande på energi och ska drivas på solceller och egna vindkraftverk.

Norconsult har fått i uppdrag att undersöka hur klimatet i tunneln ska anpassas samt hur anläggningen ska passas in i topografin. En geoteknisk undersökning har gjorts samt en utredning av klimataspekterna (inklusive effekt- och energiförsörjning) gällande värme, sanitet, luftbehandling, styr- och övervakning, kyla och avfuktning. Skidtunneln ska även fungera för däcktester, vilka numera bara kan utföras under vinterhalvåret. Framöver ska tester kunna utföras i tunneln även under sommarhalvåret.

Bild: Arkitekthuset Monarken

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.