Näver som nytt boendematerial

Näver som nytt boendematerial

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vid Umeå universitet pågår ett projekt med näver med syfte att bidra till utvecklingen av nya material inom arkitektur, design och bygg.

 Näver är ett förnyelsebart material med många användningsområden men det betraktas oftast som en spillprodukt från skogs- och träindustrin. Forskarna i +Project experimenterar därför med formpressning av näver i en 3D-verkstad på universitetet. De tror att det bland annat skulle kunna användas i väggpaneler och för avskärmning av rum.

– Med formpressning går det nämligen att få ljudet att studsa på olika sätt. Näver som traditionellt har använts för att skydda byggnader mot regn och markfukt kan även vara användbart i andra sammanhang där vattenavstötande ytmaterial krävs, säger Karin Jangert, slöjdare.

– Vi har sett hur olika presstekniker påverkar materialet på olika sätt beroende på presstid, hastighet och tryck. Vi har också varierat vattentemperaturen när vi har blötlagt nävret före pressning. Det var kul att se att när vi la näverremsor i vatten blev de töjbara som gummiband, en gammal traditionell teknik i slöjdsammanhang. Det var därifrån gruppen ursprungligen fick iden om formpressning, säger Linus Carlsson, volontär i FabLab Umeå.

– När vi använde högt och långsamt tryck och lite värme blev nävret hållfast och samtidigt mjukt och följsamt som läder. Det överraskade mig. Det är också stor skillnad på olika näverbitar. De kan vara tunna eller tjocka och ha korta eller långa lenticeller (barkporer). Materialet är dessutom väldigt lätt, vattenavvisande och har rötskyddsegenskaper. Det blir mjukt och töjbart när det värms upp. Kyls det ner igen behåller materialet formen. Dessutom innehåller näver ett vax, som när värme, tryck och vatten tillförs, blir till ett naturligt lim, säger Frida Bergner, arkitektstudent.

Frida har varit med och bidragit med kunskaper inom formgivning och materialkunskap medan Linus och Karin har tillfört kunskaper inom lasertekniken, 3D-cad och design samt bearbetning av trä, möbelsnickeri och traditionell näverslöjd.

Resultaten av experimenten kommer användas för att ta fram materialprover för en framtida väggpanel och formge en sittmöbel i näver. Prototyperna kommer att synas under +Projektets Expo som pågår 30 maj – 31 augusti på Sliperiet, Umeå universitets innovations- och samverkansmiljö på Konstnärligt campus.

På bilden från vänster: Karin Jangert, Frida Bergner och Linus Carlsson framför den vakuumpress som använts under experiment med näver. Foto: Eva J:son Lönn

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.