Nästa steg för byggsektorns Färdplan 2045

Nästa steg för byggsektorns Färdplan 2045

ANNONS

Annons

Nu tar implementeringen av ”Färdplan 2045 – en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor” nästa steg framåt. Tempot ökas och samarbetet breddas när fler organisationer kliver in och delar på ansvaret.

– Åtaganden enligt Färdplanen ska uppfyllas och målet om en fossilfri och konkurrenskraftig samhällsbyggarsektor nås. Vi ser fram emot att samverka med representanter från hela värdekedjan för att skapa värde för de aktörer som vill driva hela sektorn mot ett hållbart samhällsbyggande, säger Birgitta Govén, energiexpert, Byggföretagen.

Organisationerna som tillsammans kommer att utveckla Färdplansarbetet är – förutom Byggföretagen – Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Installatörsföretagen, Innovationsföretagen, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Trafikverket. Flera faktorer avgör för att färdplanen ska lyckas, menar Birgitta Govén.

– Bygg- och anläggningsbranschen har kommit en bit på vägen. Nu måste vi samverka genom hela värdekedjan för att lyckas ända fram. Vi börjar med att arbeta fram relevanta klimatkrav i både privat och offentlig upphandling. Vi ska också jobba med utbildning och uppföljning. Redan 2030 ska utsläppen ha halverats!

Kan vinna SGBC:s pris

Birgitta Govén och Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen, har för arbetet med Färdplan 2045 blivit gemensamt nominerade till priset Årets person inom hållbart byggande som delas ut av Sweden Green Building Council. “Birgitta och Marianne har sedan starten drivit projektet med sikte på att implementering ska ske i hela värdekedjan. Idag har Byggföretagen över 100 företag, organisationer och kommuner som förbundit sig att delta aktivt. Arbetet är förankrat i förbundsstyrelsen och ända ner till enskilda medarbetare i de olika regionerna som utgör Byggföretagen,” lyder en del av juryns motivering. Priset delas ut på Sweden Green Building Awards den 11 november.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Veckans länkar | Fastighetsteknik
    2021-04-11 at 15:39 Svara

    […] Nästa steg för byggsektorns Färdplan 2045 – Hållbart ByggandeÅtaganden enligt Färdplanen ska uppfyllas och målet om en fossilfri och konkurrenskraftig samhällsbyggarsektor nås. Vi ser fram emot att samverka med representanter från hela värdekedjan för att skapa värde för de aktörer som vill driva hela sektorn mot ett hållbart samhällsbyggande, säger Birgitta Govén, energiexpert, Byggföretagen. […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.