Nackas planerade byggprojekt Discus, en 30 våningar hög byggnad, kom på första plats i kategorin Future Projects: Residential när WAN Awards nyligen avgjordes.
Huset har tagits fram av Belatchew Arkitekter på uppdrag av Sveafastigheter Utveckling och ska uppföras i Nackas mest centrala delar, mellan stadshuset och Nacka Forum och alldeles intill den nya stadsparken. Våningshuset kommer att rymma 500 bostäder och lokaler för olika verksamheter. I bottenvåningen kommer även en av nedgångarna till tunnelbanan att ligga. Med sin säregna oregelbundna silhuett Discus symboliserar den växande storstadsregionen liksom essensen av det som gör en stad attraktiv, beboelig och hållbar, lyfter juryn fram i motiveringen. Discus utgör även hjärtat av den nya kollektivtrafiknoden, mitt på tunnelbanestationen i Nacka Stads nya centrum, vilket bidrar till att lyfta fram kollektivtrafik som ett förstahandsval för besökare. Med lägenheter i olika storlekar och upplåtelseformer möjliggörs boende för olika typer av hushåll och åldrar i området, vilket stärker den sociala hållbarheten. Genom solceller på taket minimeras också energianvändningen.
Discus har även fått en utmärkelse av det amerikanska Architecture MasterPrize (AMP), som är ett internationellt pris med höga ambitioner. AMP hyllar det allra bästa inom design och innovation hos arkitekter runt om i världen. Priset är inriktat på att visa upp och främja exceptionell talang, och lyfter värdet av konsten och vetenskapen inom arkitekturen. Discus tog hem en utmärkelse inom kategorin ”Mixed Use Architecture”.
– Vi är oerhört stolta över den internationella uppmärksamhet Discus röner och ser fram emot det fortsatta arbetet där vi tillsammans med Nacka kommun utvecklar projektet, säger Rahel Belatchew, VD, grundare och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter.
Senegalesiskt universitet prisades
Under galan delades även pris ut i kategorin Sustainable Buildings. Denna gång gick utmärkelsen till Bambey University i Senegal, ritat av IDOM. De nya föreläsningssalarna är utrustade med dubbla tak och dubbelt klimatskal som förser byggnaden med skydd mot den starka solen och kyla, utan att kräva någon energianvändning.
Illustration: Belatchew Arkitekter