Nacka kommun bäst i landet på att hushålla med vatten

Nacka kommun bäst i landet på att hushålla med vatten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I företaget GROHEs Vattenbarometer sammanställs hur vattenförbrukningen såg ut i Sveriges 20 största kommuner under förra året. Nacka kommun hamnar i topp i kartläggningen medan Helsingborg är den kommun som slösar mest vatten.

I snitt används 55 529 liter vatten per invånare under ett år i Nacka.

– Jag vill rikta ett tack till alla våra kunder i Nacka som bidragit till att vi är bäst på att hushålla med vatten. Vi är medvetna om att vi har relativt få industriverksamheter i Nacka och att det förmodligen påverkar resultatet i undersökningen men Nacka vatten och avfall har arbetat konsekvent med att nå ut till kunderna med budskap om hur man använder dricksvatten på ett smart och hållbart sätt. Det är med gemensamma krafter vi når fram till en hållbar och god livsmiljö, säger Mats Rostö, VD på Nacka vatten och avfall.

Annons

Nackabornas förbrukning är 27 660 liter mindre än helsingborgarnas. Där ligger snittet på 83 189 liter vatten per invånare under ett år.

– Kombinationen låga grundvattennivåer och global uppvärmning gör att alla, privatpersoner såväl som företag, måste se över sin vattenkonsumtion. I Sverige har vi rent och fräscht vatten tillgängligt vart vi än går, en lyx som tyvärr inte alla har. Med Vattenbarometern vill vi belysa hur vattenkonsumtionen ser ut i Sverige och få fler att tänka till över hur man kan minska sin konsumtion. Något vi på GROHE gör dagligen i vår produktutveckling. Vi hoppas att fler kommuner tar rygg på Nacka och följer dem i deras vinnande fotspår, säger Christina Holmberg, marknadsansvarig på GROHE Sverige.

Uppgifterna om kommunernas vattenförbrukning är hämtad från respektive kommun eller hos kommunens vattenleverantör. Förbrukningen bygger på debiterat vatten under 2018 och inkluderar både hushåll och industri. Vattenbetyget har tagits fram genom att dividera antalet liter på antalet invånare (Statistiska Centralbyrån 2018). Därefter har snittet delats på 10 000. Ju lägre vattenbetyg desto bättre. Kartläggningen genomfördes i mars 2019.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.