Mobilitetslösningar skalas upp i Mölndals nya stadsdel

Visionsbild Tomorrow AB

Mobilitetslösningar skalas upp i Mölndals nya stadsdel

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mölndal Energi AB, MölnDala Fastighets AB och Johanneberg Science Park startar en gemensam projektgrupp som ska utveckla innovationer med huvudfokus på energi och mobilitet i Forsåker.

Forsåker har i ett par hundra år varit plats för tillverkningsindustri, framför allt för tillverkning av papper. Sedan papperstillverkningen upphörde 2006 har området stått mer eller mindre tomt. Den nya stadsdelen Forsåker i Mölndal som ska bebyggas med cirka 3 000 bostäder och 4 000 arbetsplatser. De historiska byggnaderna i området ska kompletteras med modern arkitektur. Stadsdelen byggs och utvecklas av Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam.

Mölndals stads mål för hållbar utveckling fokuserar på att utveckla en stad med god infrastruktur och stärka förutsättningarna för bland annat växande näringsliv och arbetsmarknad. I linje med dessa målsättningar kan nya idéer av befintliga innovationer skalas upp och utvecklas i Forsåker. Mölndal stad har gett MölnDala Fastighets AB uppdraget att leda exploateringen av Forsåkerområdet. Mölndal Energi AB ansvarar för utbyggnad av elnät, fjärrvärme och fjärrkyla i området.

Testa lösningar

Tillsammans med Johanneberg Science Park ingår nu parterna ett samarbetsprojekt i syfte att utveckla redan befintliga innovationer inom hållbar stadsutveckling, som på olika sätt ska appliceras i Forsåker.

– Stadsplanering är komplex och vi ser att systemen mellan energiförsörjning, bostädernas planering och transport av både människor och varor är allt mer integrerade med varandra. Det känns väldigt viktigt att vi hittar gemensamma och långsiktiga lösningar när vi bygger en ny stadsdel, som tar vara på de värden som redan finns i området, säger Christian Schwartz VD på Mölndal Energi AB.

– Det känns väldigt spännande att gå in i det här projektet tillsammans med kompetenta och framåtdrivande partners. Det ger oss möjligheten att från början identifiera vilka innovationer som kan skapa en mer effektiv och hållbar stadsdel i Forsåker. För oss är det viktigt att Forsåker inte bara byggs utifrån dagens behov, utan att vi även lyfter på blicken och tänker på framtidens behov. Vi vill skapa en plats som är långsiktigt hållbar, som visar vägen för nya sätt att leva på, säger Bjarne Fjellanger, VD Mölndala Fastighets AB.

Förhoppningen är att resultatet på sikt ska kunna inspirera andra utvecklingsprojekt inom hållbar stadsutveckling, såväl nationellt som internationellt.

– Att genomföra innovations- och replikeringsprojekt i en hel, stor stadsdel har potential att skapa stora hållbarhetseffekter och är ett bra verktyg för att testa klimatsmarta lösningar. Vi ska erbjuda många olika aktörer denna möjlighet i Forsåker, säger Mats Bergh, VD, på Johanneberg Science Park.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.