Minskning av antalet påbörjade lägenheter

Minskning av antalet påbörjade lägenheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggandet under årets tre första kvartal har minskat med 16 procent jämfört med samma period 2017. Det visar färsk statistik från Statiska Centralbyrån.

Preliminärt påbörjades byggandet av 39 100 lägenheter under de tre första kvartalen 2018. Av de påbörjade lägenheterna finns 30 700 i flerbostadshus. Det är 18 procent färre än under motsvarande period 2017. I småhus påbörjades omkring 8 400 lägenheter under samma period. Det är en minskning på 11 procent jämfört med de tre första kvartalen 2017.

Minskningen verkar inte ha lett till lägre anbudspriser, konstaterar SABO i en kommentar om SCB:s senaste rapport.

Annons

– Det aktuella läget borde ge överkapacitet för produktionsresurserna i landet och bättre förutsättningar för mer konkurrens. Men trots att vi ser en minskning i statistiken för nyproduktionen får vi inte några signaler från allmännyttan att anbudspriserna blivit bättre, säger Jonas Högset, chef för SABOs enhet för fastighet och boende.

En tredjedel borta på två år

För en dryg månad sedan rapporterade även Sveriges Byggindustrier om en dalande byggtakt. Enligt organisationens konjunkturprognos förutspås en tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder vara borta på två år. 2019 beräknas 42 500 bostäder påbörjas, vilket är ett tapp med 21 500 sedan konjunkturtoppen 2017.

– Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, sade Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.