Minskade utsläpp med klimatförbättrad betong när Västlänken byggs

Minskade utsläpp med klimatförbättrad betong när Västlänken byggs

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Genom betongen från Thomas Concrete Group kommer projektet Västlänken i Göteborg, etapp Centralstationen, kunna minska CO2-utsläppen med 36 000 ton.

Fram till nu har Thomas Betong levererat drygt 100 000 kubikmeter betong till NCC och projekt Centralstationen. Den potentiella besparingen för hela projektet (330 000 kubikmeter) skulle motsvara, försiktigt räknat, 36 106 ton CO2. Trafikverket har gjort avsteg från sina krav på andelen portlandcement som bindemedel i betongen. Den nya tekniken sänker miljöbelastningen och uppfyller ett stort antal av de krav som Trafikverket kommer att ställa 2025 till 2029.

– Vi på Trafikverket vill vara i framkant när det gäller teknikutveckling och när vi fick presenterat för oss att man kunde använda en klimatförbättrad betong, som dessutom innebar bibehållen kvalitet och förbättrad ekonomi, var den klimatförbättrade betongen från Thomas Betong en självklarhet för oss, säger Mikael Larsson, Trafikverkets projektledare för Västlänkens etapp Centralstationen.

2012 började Thomas Betong, som ingår in Thomas Concrete Group, att laborera med miljöförbättrad betong, där man ersätter stora delar av cement som bindemedel med restmaterial från industrin, t ex flygaska och masugnsslagg. Betongen är framtagen vid Thomas Concrete Groups centra för forskning, utveckling och laboratorieprovning, C-lab. Betongen, som nu levereras till Västlänkens projekt Centralstationen, har tagits fram under flera år, berättar Ingemar Löfgren, professor och forskning och utvecklingschef på Thomas Concrete Group.

– För att lyckas med ett så här omfattande projekt, som dessutom innebär en helt ny teknik, krävs ett nära samarbete mellan oss som producent, entreprenören och beställare långt innan projektet startar

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.