Ministerråd vill harmonisera byggreglerna genom nytt pilotprojekt

Ministerråd vill harmonisera byggreglerna genom nytt pilotprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under Nordisk Bostads Organisations årskonferens som hölls nyligen kom det fram nya uppgifter om hur det Nordiska ministerrådet ska arbetas vidare med frågan kring gemensamma nordiska byggregler.

Ett hundratal personer från samtliga nordiska länder möttes nyligen i Stockholm på årskonferensen för Nordisk Bostads Organisation, NBO (Housing Nordic). NBO har länge velat se gemensamma nordiska byggregler. Detta har också fått gehör hos Nordiska ministerrådet genom den deklaration som släpptes i maj. Ministerrådets seniorrådgivare Kristian Henriksen berättade på konferensen om hur ministerrådet har planerat att arbeta vidare med frågan.

Läs mer: Nordiska ministrar eniga om gemensamma byggregler

Ett första steg blir ett forskningsprojekt för att ta fram ett underlag till vad som krävs för att harmonisera de regler och standarder som finns hos olika myndigheter. Därefter kommer ett pilotprojekt att lanseras med fokus på att skapa gemensamma regler för tillgänglighet. Projektet skall gå i ett så kallat living lab-format, det vill säga en fysisk testbyggnad som kan flyttas runt mellan de olika länderna. Den kommitté som är ansvarig för arbetet kommer att mötas igen i slutet av september för att gå vidare i planeringen.

– Det är glädjande att Sverige under sitt ordförandeskap i Nordiska ministerrådet under 2018 har beslutat om stärka samarbetet i frågorna. NBO har under flera års tid arbetat med att lyfta frågorna om samarbete inom de nordiska länderna, Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef för bostäder på Riksbyggen som är en av medlemmarna i NBO.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.