Miljonstöd till forskning om energianvändning i kulturarvet

Miljonstöd till forskning om energianvändning i kulturarvet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energimyndigheten satsar 50 miljoner kronor på forskning om energianvändning i kulturhistoriskt värdefulla byggnader och byggnadsmiljöer. En ny etapp av forskningsprogrammet Spara och bevara kommer att pågå i fem år.

Syftet med forskningsprogrammet, som har funnits sedan 2006, är att uppnå en effektivare energianvändning på ett så varsamt sätt att det byggda kulturarvet inte förstörs eller förvanskas.

– Efter energikrisen på sjuttiotalet genomfördes alltför många energieffektiviseringsåtgärder på ett sätt som vi idag ser som ovarsamt. För att nå energimålen behövs kraftfulla åtgärder inom det befintliga byggnadsbeståndet, men vi måste också på ett medvetet sätt ta hand om det byggda kulturarvet för att kunna lämna det vidare till kommande generationer, säger Tor Broström, professor i kulturvård vid Uppsala universitet och samordnare för forskningsprogrammet.

Annons

Energimyndigheten har tidigare finansierat tre etapper om fyra år vardera av programmet.

– Utvärderingarna visar att forskningen inom Spara och bevara har gett konkreta resultat i form av nya metoder och tekniska lösningar, men också genom att ett nytt tvärvetenskapligt forskningsområde har etablerats i Sverige, säger Tomas Lennartsson, ansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Den första utlysningen inom det nya programmet öppnas den 20 augusti och riktar sig till alla aktörer som kan bidra till att utveckla kunskapen inom området. Det kan vara företag, organisationer samt universitet och högskolor.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.