Miljonsatsning på återvinningsanläggning för cellplast

Miljonsatsning på återvinningsanläggning för cellplast

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Finnfoam bygger en kemisk återvinningsanläggning för polystyren i Salo, där begagnade skumisoleringsmaterial kan återvinnas till råmaterial för nytt isoleringsmaterial.

Investeringens totala värde kommer att uppgå till över 100 miljoner kronor.

— Vi utvecklar ständigt våra egna processer för att bli mer resurseffektiva och miljövänliga och strävar efter att hitta lösningar baserade på cirkulär ekonomi. Tack vare denna kemiska återvinningsanläggning kommer vi att kunna använda ännu mer återvunnet material i framtiden vid tillverkningen av våra egna isoleringsprodukter, säger Henri Nieminen, vd för Finnfoam.

Annons

Vid återvinning är materialets renhet en utmaning, så också för återvinningsbar cellplastisolering. I synnerhet är material som samlas in från byggarbetsplatser ofta smutsiga då de till exempel kan innehålla sand, betong eller limrester.

I Finnfoams återvinningsprocess omvandlas polystyren till en flytande form med hjälp av ett nytt lösningsmedel, som ska göra det enkelt att separera genom att sila föroreningarna. Efter rengöringen dunstar lösningsmedlet tillbaka och polystyrenen omvandlas till granulat i fast form. Granulatet kan sen användas för tillverkning av nytt isoleringsmaterial.

Planerar anläggning i Sverige

Ett patent har sökts för både lösningsmedlet och själva återvinningsprocessen. Anläggningen som uppförs på Finnfoams fabriksområde i Salo är nu i grundläggningsfasen och beräknas vara färdig i oktober 2022. Efter uppstarten av Salo-anläggningen planerar Finnfoam att bygga nästa anläggning med motsvarande teknik i Sverige för att betjäna den svenska marknaden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.