Mikroklimatanalys ska motverka värmeöar

Mikroklimatanalys ska motverka värmeöar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Spacemaker, en del av Autodesk, lanserar ett verktyg för stadsplanering där det går att se hur den planerade bebyggelsen påverkar utomhustemperaturer.

Med många hårdgjorda ytor av betong och liten grönska blir städer särskilt mottagliga för ökande temperaturer, vilka leder till så kallade urbana värmeöar. Det nyas visuella verktyget möjliggör för stadsplanerare och arkitekter att korrekt utvärdera utomhustemperaturer, upptäcka problemytor och att simulera optimala lösningar. Användaren av mjukvaran kan se hur platsen klarar extremvärden, till exempel under en särskilt varm dag, och se resultatet omedelbart på en värmekarta över området.

– Utomhusklimat och den byggda miljön är två sidor av samma mynt. Platsens vind- och solförhållanden påverkas kraftigt av vilka beslut som tas om byggnadens fotavtryck och form, och vice versa. Tyvärr uppmärksammas dessa effekter på utomhusklimatet först när det är för sent att göra något åt det, vilket gör att viktiga delar av en stads hållbarhetsstrategi blir ineffektiva. Ansvariga för planeringen tvingas då hantera de problem som uppenbarats med små, men samtidigt kostsamma ombyggnationer och andra åtgärder i utformningen, säger Anders Wester, arkitekt med ansvar för försäljning i Sverige för Spacemaker.

I Sverige har vi traditionellt sett fokuserat på att bostäderna ska behålla värme, få har tänkt på hur de ska kunna stänga den ute.

– Mikroklimatanalysen är ett viktigt steg mot att ge stadsutvecklare de rätta verktygen att fatta smartare, datadrivna beslut från första dagen. Det ger oss lösningar som kan mildra klimateffekterna genom att både säkerställa optimala bostadsförhållanden och öka städernas motståndskraft, menar Anders Wester.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.