Max inspirerar Nordströms Bygghandel till klimatneutralitet

Max inspirerar Nordströms Bygghandel till klimatneutralitet

ANNONS

Annons

Hamburgerkedjan Max, som varit mycket uppmärksammade för sitt klimatarbete, har varit en inspirationskälla när Nordströms Bygghandel har genomfört åtgärder för att bli Sveriges första klimatneutrala bygghandel.

Sedan 2019 har Nordströms Bygghandel kartlagt sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll, vilket ledde till att bolaget bytte drivmedel till fossilfri diesel (HVO100) i samtliga kranbilar som används för varuleveranser.

– Bara det bytet minskade utsläppen av CO2 från våra egna transporter med ca 80% eller drygt 1000 ton/år. Vi började klimatkompensera för resterande utsläpp och blev då först i branschen med klimatneutrala frakter från lager. Detta mottogs väldigt väl av våra kunder och den positiva responsen gav oss blodad tand att fortsätta vårt klimatarbete, berättar Gustav Nordström, VD på Nordströms Bygghandel.

2020 beslutade Nordströms Bygghandel om att klimatkompensera för 105% av hela företagets klimatavtryck. Företaget blev därmed Sveriges första klimatneutrala bygghandel. Bolaget sätter nu press på sina leverantörer.

– De tre avgörande faktorerna för att minska CO2-påverkan i leverantörsledet är att tillverkarna byter till grön el, att de går över till fossilfritt drivmedel t.ex. HVO100 för sina transporter och att de i sin tur ställer krav uppströms på sina leverantörer. Att byta till grön el och fossilfritt drivmedel är relativt enkelt och inga större kostnadsdrivare. Det är svårare att påverka leverantörerna men det jobbet måste göras, säger Gustav Nordström.

Ta fram detaljerad data

I samband med klimatkartläggningen byggde Nordströms Bygghandel upp en egen omfattande databas med uppgifter om varje produkts CO2-belastning. Beräkningarna bygger till stor del bygger på tillverkarnas EPD:er och när sådana inte finns tillgängliga har man använt sig av generiska data från Boverket.

– Vi kan med en enkel knapptryckning ta fram detaljerad CO2-data för de produkter vi levererat till ett visst projekt, säger Gustav Nordström.

Hamburgerkedjan Max, som varit mycket uppmärksammade för sitt klimatarbete, har varit en inspirationskälla, berättar Gustav Nordström.

– Max visade att det var möjligt att nå klimatneutralitet och att det uppskattades av kunderna, och det gav oss råg i ryggen att fortsätta vårt eget arbete. Klimatkompensation och begreppet klimatneutralitet är ju väldigt omdiskuterat och kritiserat. Våra samtal med ledningen på Max gjorde att vi ändå vågade fatta beslutet att klimatkompensera och gå ut med att vi nu är klimatneutrala. Det måste vara bättre att försöka göra något konkret åt situationen än att stå utanför och kritisera, säger Gustav Nordström.

Foto: Peter Cederling

ANNONS

Annons
En kommentar

  1. Veckans länkar, vecka 2021-V17 | Fastighetsteknik
    2021-05-02 at 11:44 Svara

    […] Max inspirerar Nordströms Bygghandel till klimatneutralitetHamburgerkedjan Max, som varit mycket uppmärksammade för sitt klimatarbete, har varit en inspirationskälla när Nordströms Bygghandel har genomfört åtgärder för att bli Sveriges första klimatneutrala bygghandel.Sedan 2019 har Nordströms Bygghandel kartlagt sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll, vilket ledde till att bolaget bytte drivmedel till fossilfri diesel (HVO100) i samtliga kranbilar som används för varuleveranser. […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.