• lördag , 15 juni 2024


Socialt hållbar Knivstaskola byggs i trä

Margarethaskolan. Illustration: Sisyfosgruppen

Socialt hållbar Knivstaskola byggs i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

När nya Margarethaskolan ska stå klar till höstterminen 2020 är fokus  nytänkande och social hållbarhet, förpackat i en byggnad med fyra huskroppar i limträ och KL-trä från Martinsons.
– Vi vill ha mycket träkänsla och att byggnaden i sig lagrar koldioxid, säger Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen, som jobbar med fastighetsutveckling och står på tre ben – som ägare, utvecklare och byggare.

Det är deras första stora träbyggnadsprojekt.

– Vi har haft en bra dialog med Martinsons under resans gång. Det har handlat om både kostnad, montage och hantering av brand, ljud och installationsfrågor, säger han.

Fasaden kommer att vara klädd i glas och träpanel och bakom byggnaden finns skogsbrynet bokstavligt talat in på knuten. Att den skogliga närvaron i form av synligt trä är hög även i byggnaden kommer att verka naturligt. Det blir limträ i bärande väggar och KL-trä i bjälklag.

– Det är en byggnad som ligger långt fram i tänket kring social hållbarhet. Vi fick också vara med i ett tidigt skede och hjälpa kunden att ta fram en kostnadseffektiv lösning, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons. Han fortsätter:

– Det är ritat i trä redan från början och när vi dessutom kan vara med i ett tidigt skede skapar det tillsammans riktigt bra förutsättningar en effektiv ekonomi. Sedan kommer alltid miljöfördelarna på köpet för den som väljer trä.

Skolans totalyta kommer att bli 4 300 kvadratmeter och ger plats åt 380 elever och förskolebarn i Knivsta som ligger i Uppsala län. På området skall även uppföras familjebostäder, bostäder anpassade för äldre, vårdcentral, företagscenter och restaurang.

Skolbyggnaderna varierar i antal våningar men har som mest fyra våningsplan och kommer även innehålla företagscenter, matsal, bibliotek, orangeri med gemensamma odlingar och en multihall för idrott och scenkonst. Även slöjd- och hemkunskapssalarna ska kunna hyras. Restaurangen blir öppen för alla.

– Vi har en grundidé att alla verksamheter behöver en hemvist där man får vara ifred men i övrigt går det nyttja gemensamma resurser. Skolan nyttjar bara lokalerna 21 procent av tiden och då har vi tittat på hur det går att införliva med andra verksamheter. Det ökar den sociala hållbarheten att man träffas mer och lokalerna får en högre nyttjandegrad, säger Olle Larsson.

I skolans gamla lokaler, Q-märkta Margarethahemmet som ligger vägg i vägg, blir det bostäder delvis anpassade för äldre.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons