• söndag , 26 maj 2024


Sara kulturhus slår upp portarna

Sara kulturhus slår upp portarna

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Onsdag 8 september öppnar Sara kulturhus i Skellefteå, ett av världens högsta hus byggt i trä. Martinsons och Holmen har haft en nyckelroll i det världsunika projektet. Produktionen av byggdelarna har gjorts på Holmens sågverk i Bygdsiljum och Martinsons har levererat och monterat stommen i limträ och korslimmat trä.

För Martinsons del gjordes ett första bokslut av leveransen precis innan sommaren då det sista väggelementet monterades. Därefter har arbetet fokuserats på återstående invändiga arbeten.

– De hos oss som arbetat längst i projektet har levt med detta i ungefär tre år, så visst känns det både speciellt och riktigt kul att huset nu öppnar. Det är en fantastisk byggnad och även ett fint bevis på den viktiga roll som trä har för ett hållbart samhällsbyggande, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons.

Montaget har krävt en omfattande planering, där snäva utrymmen på byggplatsen skapade utmaningar när upp till 27 meter höga byggelement behövde monteras.

– Jag är otroligt stolt över våra medarbetare och även över samarbetet på platsen med alla andra aktörer. Ett projekt av den här omfattningen är den exakta motsatsen till en one-man-show och kräver både samarbete och förmågan att hitta nya vägar när situationer uppstår längs vägen, förklarar Jesper.

Med sina 20 våningar blir Sara kulturhus ett av världens högsta trähus – nära 80 meter. Totalt har 2 600 kubikmeter limträ och 10 700 kubikmeter korslimmat trä använts. Projektet är också en kolsänka av rang – träet i byggnaden binder 9 000 ton koldioxid och motsvarar 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York.

Öppningen av Sara kulturhus sänds på facebooksidan @skelleftea.se och på Skellefteå Swedens youtubekanal onsdag 8 september klockan 14.00-17.30.

Medverkar gör bland andra bostadsminister Märta Stenevi (MP) och Västerbottens Landshövding Helene Hellmark Knutsson samt Jesper Åkerlund, vd för Martinsons.

Nyfiken på hur bygget sett ut från vårt perspektiv? Ta då del av bildspelet som visar vårt arbete på plats, från den första skivan i KL-trä till den sista: martinsons.se/sara-kulturhus/

Läs mer om Sara kulturhus här: sarakulturhus.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons