• söndag , 26 maj 2024


Nya tester visar – så inbrottssäkert är KL-trä

KL-trä.

Nya tester visar – så inbrottssäkert är KL-trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

KL-trä är känt för sina kvaliteter när det gäller hållbarhet, bärkraft och enkelheten i bearbetningen. Nu bevisar nya tester KL-träets breda användningsområde sedan Martinsons väggar certifierats för inbrottsklass 2 och 3.
– Det här är kanonresultat och viktigast av allt är att alla beställare kan känna sig trygga med att vårt KL-trä är ett framtidssäkert alternativ i såväl bostadshus som industrilokaler, butiker och kontor, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

Med sin höga bärförmåga, sina flexibila egenskaper och höga brandmotstånd är KL-träskivan ofta använd som väggar, tak, golv och bjälklag i såväl flerbostadshus som industrilokaler och andra offentliga miljöer.

Som en ytterligare parameter har Martinsons KL-träväggar genomgått oberoende tester för att certifieras mot inbrott. Testerna gav svar på hur väl olika dimensioner av KL-trä klarar inbrottsförsök och visade att KL-träväggen på 60 mm klarar inbrottsklass 2 medan väggen på 120 mm och uppåt klarar klass 3.

De olika klassningarna utgår från användandet av olika tillhyggen. För att passera klass 1 krävs bara kniv, händer och fingrar och under väldigt kort tid. Vid klass 2 utrustas tjuven med enhandsyxa och kofot och ska hugga ett hål tillräckligt stort för en människa att ta sig igenom under fem minuter, vilket 60 mm-skivan klarade med sina åtta minuter och 27 sekunder.

För att uppnå klass 3 är kravet tio minuter med en tvåhandsyxa på 1,2 kilo och tjuven ska åstadkomma ett hål på 300 x 600 mm, något som 120 mm-skivan stod emot.

– Det är svårt att yxa sig igenom när träets lameller byter riktning. Inbrottsklassningen är ytterligare ett argument varför man ska välja att bygga i KL-trä, utöver att det är klimatsmart och mångsidigt, säger Daniel Wilded.

KL-trä kan även användas i tak där inbrottsskyddsklassningen också gäller. Det kan handla om exempelvis ett apotek eller ett Systembolag där byggnaden även ska klara angrepp ovanifrån.

Mer information
Daniel Wilded, produktchef
Martinsons
Tel: 070 – 285 55 14
daniel.wilded@martinsons.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons