• söndag , 26 maj 2024


Nya skolor i Skellefteå byggs i KL-trä

Ritning: MAF Arkitekturkontor

Nya skolor i Skellefteå byggs i KL-trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Just nu pågår montaget av två skolbyggnader i KL-trä i Skellefteå; ett högstadium i stadsdelen Morö Backe och en ny förskola på Moröskolan. Båda byggnaderna följer kommunens träbyggnadsstrategi och Martinsons står för leveranserna av KL-trä och limträ.

– Trä svarade upp mot de krav vi har på bland annat hållbarhet, energieffektivitet och kvalitet. I enlighet med kommunens träbyggnadsstrategi överväger vi alltid trä. Den här gången var det helt klart det bästa valet, säger Emma Sundelin, projektchef på Skellefteå kommun.

Det nya högstadiet på Morö Backeskolan byggs i direkt anslutning till en befintlig skolbyggnad och ska rymma 200 nya elever när det står klart lagom till skolstarten 2018. Den kommer att omfatta klassrum för sjuan, åttan och nian, idrottshall, skolbibliotek, kök och två matsalar för skolans totalt 700 elever. I byggnadens mitt kommer en öppen aula med scen att placeras och där kommer byggnaden att vara öppen upp till taknocken.

KL-träelementen levereras med en hög prefabriceringsgrad vilket innebär att de är isolerade och har nödvändiga dragningar för el och avlopp redan vid leverans till byggplatsen. Det gör att byggandet går smidigare och snabbare, något som är viktigt då byggnationerna sker i direkt anslutning till en befintlig skolbyggnad med många barn. I leveransen ingår även Martinsons patenterade fackverkslösning där ett unikt sätt att ta vara på kapaciteten i alla ingående delar har förändrat krafterna som verkar på knutpunkterna.

– Metoden har innburit att vi kan erbjuda större spännvidder och ökad flexibilitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris, säger Göran Wahlberg, försäljningsingenjör på Martinsons, och tillägger:

– Det är fantastiskt att vi får bidra till att fler skolor byggs i trä. Träet kommer dessutom att vara synligt så det blir en både funktionell och vacker byggnad, säger Göran Wahlberg.

Förutom tillbyggnaden på Morö Backe skola byggs även en ny förskoledel på Moröskolan i Skellefteå. Byggnaden kommer att omfatta sex avdelningar i två plan samt en ett tillagningskök. Grunden utgörs av en betongplatta och ytterväggarna har träreglestomme.

Leveransen omfattar också bärande innerväggar samt mellanbjälklag i form av KL-träskivor. Förskolan ska stå inflyttningsklar hösten 2017.

– Projektet ska genomföras så att det klarar certifiering för Miljöbyggnad på nivå silver, alltså den näst högsta nivån, säger Johan Sundbom, account manager på Martinsons.

Mer information

Göran Wahlberg, försäljningsingenjör
Martinsons
Tel: 070 562 07 54

Johan Sundbom, account manager
Martinsons
Tel: 070 260 74 70

Emma Sundelin, projektchef
Skellefteå kommun
Tel: 070 630 96 64

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons