• onsdag , 30 september 2020
ANNONS
Martinsons tar sikte på framtiden med nyinvigd KL-trälinje
Lars Martinsons, VD, Magdalena Anderson, Landshövding, och Björn Sprängare, styrelseledamot, vid invigningen av Martinsons KL-träfabrik i Bygdsiljum.

Martinsons tar sikte på framtiden med nyinvigd KL-trälinje

annons
ANNONS

30 mars invigdes Martinsons nya produktionslinje för korslimmat trä, KL-trä, i Bygdsiljum. Den nya linjen gör det möjligt att tillverka skivor i våningshöjd med en bredd på tre meter.
– Det här är en investering som ligger helt rätt i tiden eftersom träbyggandet har nått ett genombrott. KL-trä efterfrågas till max och bidrar till att Martinsons ligger i branschens absoluta framkant, säger Björn Sprängare, ordförande i Martinsons styrelse.

Martinsons har tillverkat KL-trä sedan 2003 och är fortfarande den enda svenska tillverkaren av materialet. Den nya produktionslinjen kommer att öka Martinsons kapacitet för byggdelarna till hela 22 000 m3 per år.

Det senaste året har användningen av KL-trä ökat markant, inte minst för att det möter det växande behovet av tidseffektiva och enkla byggprocesser. Nya energimätningar som miljökonsultföretaget Tyréns gjort av två flerbostadshus med stomme av KL-trä i Sundbyberg, visar dessutom att energianvändningen i trähus är lägre än man tidigare trott.

– Det är ytterligare ett bevis för vilket fantastiskt material som vi jobbar med. Vi vet att trä är oslagbart när det handlar om hållbarhet. Vid sidan om de rationella kvaliteterna som snabba byggprocesser är det något som blir allt viktigare i byggprojekt i såväl privat som offentlig sektor, säger Lars Martinson, koncernchef hos Martinsons.

Vid invigningen deltog även Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. Hon betonade vikten av resurseffektiva processer och hållbara material för att råda bot på bostadsbristen och samtidigt nå målet om klimatneutralitet till år 2050.

– För att nå båda dessa mål krävs trä och träbyggande. När det gäller industriella metoder har trä som material kommit längst vilket bevisas av att det idag går att bygga ett femvåningshus i trä på bara 10 veckor. När jag träffar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och bostadsminister Peter Eriksson är det med stolthet jag säger att landets ledande företag inom industriellt träbyggande finns i Västerbotten, säger Magdalena Andersson.

Fakta KL-trä
KL-trä är massiva skivor av hyvlad gran eller tall som limmas ihop med vartannat skikt korslagt. Det används ofta i väggar, golv och tak. Martinsons har hittills tillverkat skivor med en bredd på 1,2 meter, men kommer med den nya linjen i Bygdsiljum även att erbjuda skivor i våningshöjd, med en bredd på 3 meter.

Mer information
Lars Martinson, koncernchef
Martinsons
Tel: 0914–207 12

Björn Sprängare, styrelseordförande
Martinsons
Tel: 070 206 70 52

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons
Martinsons