• lördag , 20 april 2024


Påbyggnader i fokus när bostadsministern besökte Martinsons

Påbyggnad i korslimmat trä och limträ i kvarteret Audumbla i Umeå.

Påbyggnader i fokus när bostadsministern besökte Martinsons

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

På onsdagen besökte bostadsminister Peter Eriksson Martinsons anläggning i Bygdsiljum. Under besöket berättade han om det ekonomiska stöd för påbyggnader på befintliga hus som regeringen lanserat.
– Alla nya byggnader behöver inte uppföras på jungfrulig mark. Vi har stora möjligheter att förtäta våra städer och för påbyggnader är trä det överlägset bästa materialet, både ur klimat- och effektivitetssynpunkt. Därför ger vi ekonomiskt stöd till påbyggnader och även stöd för att installera hiss i de nya byggnaderna, säger Peter Eriksson. 

Martinsons är en föregångare när det gäller påbyggnader i trä. Tack vare träets styrka i förhållande till dess låga egenvikt kan påbyggnader göras utan krävande stomförstärkningar och även i trånga stadsmiljöer. Senast i raden av påbyggnader signerade Martinsons märks Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad, kvarteret Forsete i centrala Umeå och Royal Office på Grand Hotel i Stockholm.

– Påbyggnader är något som vi satsar mycket på och har utvecklat bra system för. Tack vare en effektiv byggprocess som även säkerställer bra arbetsmiljö och få störningar för närboende har vi byggt i några av de mest tätbefolkade områden vi har i Sverige, säger Lars Martinson, koncernchef på Martinsons.

Under sitt besök framhöll bostadsministern även vikten av att fortsätta sprida kunskapen om träbyggande i hela industrin.

– Givetvis behövs alla material, det är inte fråga om det. Men vi behöver en stor och bred kunskapsspridning om fördelarna med trästommar. Det ger oss också större möjligheter att förädla råvaran i Sverige vilket kan skapa många nya jobb, säger Peter Eriksson.

Peter Erikssons besök i Bygdsiljum inleddes med en företagspresentation och samtal med koncernchefen Lars Martinson och produktchef Daniel Wilded. Under rundturen på anläggningen besöktes också den nya KL-träfabriken som Martinsons tog i drift 2017.

– Martinsons har stor respekt med sig i Sverige och ses av väldigt många som en föregångare i både Sverige och norra Europa när det gäller produktionen av KL-trä och nya tekniker för konstruktion. Jag är väldigt imponerad av deras anläggning, hur långt framme de ligger i fråga om digitalisering, effektiv produktion och långsiktiga satsningar på så många områden, säger Peter Eriksson.

Mer information
Lars Martinson, koncernchef
Martinsons
0914 – 207 12
lars.martinson@martinsons.se

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons