Malmös nästa bibliotek byggs i hållbart kvarter

Malmös nästa bibliotek byggs i hållbart kvarter

ANNONS

Annons

Malmös nästa bibliotek ska uppföras i Hyllie, i kvarteret Embassy of Sharing.

Hyllie är Malmös största utbyggnadsområde som utvecklas snabbt och där efterfrågan på service ökar i takt med befolkningen. I dag bor cirka 12 000 barn och unga här, men det saknas fortfarande ett bibliotek eller en annan trygg mötesplats där de kan ta del av kultur. Malmös nästa bibliotek ska därför uppföras i Hyllie, för att möta efterfrågan.

Biblioteket i Hyllie ska verka utifrån samma koncept som finns på Garaget och Krut, som är kreativa mötesplatser för barn och vuxna med bland annat verkstad, studio, språkkafé och möjlighet till läxhjälp. Verksamheten ska bygga på samverkan mellan det fria kulturlivet, civilsamhället och Malmö stads olika förvaltningar.

– I takt med att Malmö växer måste vi planera för fler bibliotek för att värna och främja läsandet och demokratin. Vi ser att behovet av ett bibliotek i Hyllie är stort och det är kul att det nu är på gång. Jag är övertygad om att det kommer att bli en uppskattad mötesplats, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd och kulturnämndens ordförande.

Kvarteret Embassy of Sharing genomsyras av FN:s hållbarhetsmål och Agenda 2030 med fokus på låg klimatpåverkan och grönska. Det bygger också på en tanke om delningsekonomi, precis som bibliotek. Utöver biblioteket planeras det för 300 bostäder, kontor, hotell, butiker och restauranger samt sju iögonfallande byggnader i kvarteret.

– Hyllie har snabbt utvecklats till en spännande, kreativ och energisk nod i staden. Vi vill därför få fram fler mötesplatser och lyfta fram kulturen i stadsdelen. Genom att snabbt få fram ett områdesbibliotek ser vi till att ta vara på de synergieffekterna som finns i Hyllie och samtidigt stärka läsandet och demokratin. Tillsammans ser vi till att Malmö blir möjligheternas stad, säger Amanda Brumark Onsberg (L), vice ordförande i kulturnämnden.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.