ANNONS
Luleå EAST blir Skanskas mest hållbara kontor i norra Sverige

Luleå EAST blir Skanskas mest hållbara kontor i norra Sverige

annons
ANNONS

Skanska ska utveckla och bygga en ny kontorsbyggnad på Östra stranden i Luleå. Fastigheten som ska följa bolagets mål för nivå ”mörkgrönt” kommer att bli enligt Skanska att bli företagets hittills mest hållbara kontorsprojekt i norra Sverige.

Under våren 2020 sätts spaden i jorden för Luleå EAST på Östermalm i Luleå. Kontorshuset utgör ett första steg i utvecklingen av Östra Stranden. Kontorshuset får en yta på 3 500 kvadratmeter och utgör den första etappen, där Skanska har för avsikt att bygga fler hus när detaljplaneprocessen är färdig.

Ett mörkgrönt projekt

EAST kommer att bli Skanskas mest hållbara kontorsprojekt i norra Sverige, till dags dato, uppger företaget. Kontorsfastigheten byggs enligt Skanskas egna verktyg Gröna kartan som visar var ett byggprojekt befinner sig rörande energi, klimat, material och vatten. Kartan går från beige till mörkgrönt, där den ljusa färgen visar att projektet följer lagar och normer, att grönt har en högre miljöprestanda och att mörkgrönt, som det nya kontoret i Luleå byggs enligt, har nära noll miljöpåverkan.

Huset ska ha en låg energiförbrukning och försörjs genom solceller. Intilliggande parkering utrustas med platser med laddstolpar för elbilar samt cykelparkeringar. Under byggprocessen ligger enligt Skanska högt fokus på att använda hållbara material och ämnen och inget byggavfall ska gå till deponi.

Hyreskontrakt för första etappen av kontorshuset är tecknat med Mobilaris AB, ett Luleåbaserat företag inom telekom med ett 60-tal anställda. Företaget flyttar in när huset står färdigt i fjärde kvartalet 2021.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.