Lösning med tilluftskanaler halverade energianvändningen i HSB-hus

Lösning med tilluftskanaler halverade energianvändningen i HSB-hus

ANNONS

Annons

När HSB Stockholm rustade upp en av fastigheterna i Västertorp testades en ny ventilationslösning för att få bukt med den höga energianvändningen i huset. Genom att placera den nya ventilationen i fasadisoleringen kunde energianvändningen halveras.

HSB Stockholm renoverar löpande sitt fastighetsbestånd runt om i länet och för två år sedan var det dags att rusta upp fastigheten Skidstaven i Västertorp, byggd 1948. Planen var att tilläggsisolera och renovera fasadputs, samt montera energieffektiva balkongdörrar och fönster. Men en tekniskt omodern ventilation med tilluft via springventiler gav ändå en hög energianvändning, vilket fick HSB att testa en helt ny ventilationslösning.

– För frånluft används befintliga kanaler från badrum och kök. För tilluft har ett nytt kanalsystem monterats i fasadens nya, tjockare isolering. En större investering, men tack vare energibesparingen kan vi räkna hem installationen av FTX-ventilationen och utökad isolering på tolv år, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

Jämnare temperatur och renare luft

De senaste fyra månaderna har den totala energianvändningen i fastigheten närapå halverats. Från 144 till 77 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Det känns självklart bra, då energianvändningen i bostäder fortsatt står för en stor del av vår klimatpåverkan, säger Kristian Gauffin.

Förutom minskad energianvändning är kallras och köldbryggor från fönster och balkonger nu borta, liksom ljud från fönsterventiler. De boende upplever även en annan inomhuskomfort med en jämnare temperatur och renare luft, berättar Kristian Gauffin.

HSB Stockholm undersöker nu möjligheten att använda samma teknik i samband med upprustning av flera andra fastigheter.

Foto: Erik Juhlin/HSB Stockholm

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Läsvärt | Fastighetsteknik
    2019-03-17 at 15:18 Svara

    […] väljer att fokusera på fem globala mål inom FN:s Agenda 2030 i sitt fortsatta hållbarhetsarbete.Lösning med tilluftskanaler halverade energianvändningen i HSB-husNär HSB Stockholm rustade upp en av fastigheterna i Västertorp testades en ny ventilationslösning […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.