Lokal solenergi ska driva Nordens största kontorshus

Lokal solenergi ska driva Nordens största kontorshus

ANNONS

Annons

Skanskas kontorshus Citygate i Gårda kommer till 100 procent att drivas med lokal förnybar el från solcellsparken i Utby.

Citygate med sina 144 meter och 36 våningar byggs just nu vid Ullevi i Gårda och väntas vara klar för inflyttning sommaren 2022. Citygate, som ska LEED och WELL-certifieras, blir då Nordens högsta kontorsbyggnad. Genom en helhetslösning med fjärrvärme, fjärrkyla och olika energieffektiviseringsåtgärder ska Citygates samlade behov av el minimeras och täckas med lokalt producerad solenergi från Göteborg Energis nya solcellspark i Utby.

Skanska och Göteborg Energi har tecknat ett långsiktigt avtal där Skanska köper cirka hälften av den elproduktion som genereras i solcellsparken.

– Klimatfrågan är en av mänsklighetens stora utmaningar. Bygg- och fastighetssektorn svarar för cirka 20 procent av Sveriges klimatpåverkan och Skanska vill agera kraftfullt i omställningen. Vårt mål är att alla nya egenutvecklade kontorsprojekt ska nå klimatneutralitet redan år 2037. Citygate har ambitionen att vara ledande inom samtliga hållbarhetsområden. Det här är ett hus som tar ansvar och som berör alltifrån de framtida hyresgästerna till staden i stort. Att kunna tillgodose vårt behov av el med lokalproducerad solenergi från Göteborg känns riktigt roligt och en bra investering för framtiden, säger Matilda Moberg, hållbarhetsansvarig, Skanska Fastigheter Göteborg.

– I takt med att allt fler områden i samhället elektrifieras är det viktigt att vi använder den el som finns till rätt saker. Att värma eller kyla en byggnad som Citygate med hjälp av el är varken särskilt klimatsmart eller resurseffektivt. Dessa behov tillgodoses bäst med fjärrvärme och fjärrkyla. Genom att bygga energieffektivt och använda de bästa tillgängliga energilösningarna blir sista pusselbiten att förse Citygate med solel. Byggnadens totala årsbehov av el blir hälften av vad vår solcellspark kommer att leverera, säger Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.