ANNONS
Liljewall medverkar i digital forskningssatsning

Liljewall medverkar i digital forskningssatsning

annons
ANNONS

Liljewall är ett av de företag som medverkar i kompetenscentrumet där akademi och näringsliv samarbetar för att utveckla konceptet ”digitala tvillingar” för städer.

Kompetenscentrumet Digital Twin Cities kommer arbeta med att utveckla konceptet digitala tvillingar utöver visualisering. Arbetet kommer baseras på interdisciplinär forskning i arkitektur, teknik, projektledning, datahantering och integration, matematisk modellering, simulering, visualisering och optimering. Kompetenscentrumet ”Digital Twin Cities” & Chalmers Tekniska Högskola är en av åtta forskningssatsningar som fått medel från Vinnova.

Stärka utvecklingen

Spetsforskning kommer att bedrivas inom åtta olika forskningsområden som täcker in alla de aspekter som krävs för att utveckla digitala tvillingar i stor skala, och utnyttja de möjligheter detta ger för arkitektur, stadsbyggnad och byggande med digitalt stöd. Ett särskilt fokus ligger på kunskapsöverföringen till näringsliv och offentliga aktörer, i syfte att stärka Sveriges roll i digitaliseringen och utvecklingen av samhällsbyggnadssektorn.

Med dagens teknik att skapa digitala tvillingar kan en bil eller ett flygplan modelleras, och dess egenskaper simuleras och optimeras innan det ens lämnat ritbordet. Något som inom en nära framtid ska kunna bli verklighet för något så komplext som en hel stad.

– Fantastiskt att vi fått klartecken och finansiering för Digital Twin Cities – och att Liljewall är med och bidrar i samarbetet med vår stora kompetens inom den pågående digitaliseringen. Vi var tidiga med BIM projektering på och har fortsatt stort fokus på att driva dessa frågor och arbetssätt. Vi kommer bidra med att ta fram relevanta verktyg för analys, simuleringar och skisser till plattformen, säger Alexander Gösta, arkitekt på Liljewall och del i forskningssamarbetet.

Alexander Gösta. Foto: Liljewall

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.