Levande byggnader är framtiden

Levande byggnader är framtiden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett heltäckande certifieringssystem där byggnaderna har noll utsläpp och bidrar positivt till miljön kan bli nästa steg för gröna byggande.

En bråkmakare. Så beskriver Jason McLennan sig själv, världens ledande visionär inom hållbart byggande. Han har gett ut ett flertal böcker och tillhör bland de mest efterfrågade talarna på mötesplatser om hållbart byggande och hållbara städer. Jason McLennan är hjärnan bakom Living Building Challenge, det tuffaste kravet på byggnader som finns idag, och chef över International Living Future Institute, organisationen som driver certifieringsprogrammet. Han reser världen över för att sprida sin filosofi om att gränserna för grönt och hållbart byggande kan och bör utmanas.

Arkitekten, stadsplaneraren, designern och miljökämpen Jason F. McLennan växte upp i Sudbury, Ontario i Kanada. Uppväxten i hemorten är central för hans brinnande miljöengagemang och hans passion för hållbar arkitektur. Under sitt framträdande på Sweden Green Building Conference i Stockholm berättar han för åhörarna om hur det var att växa upp i industristaden Sudbury, en stad som hade ödelagts av långvarig skogsavverkning och gruvdrift. På 70-talet byggde gruvbolaget Inco en enorm skorsten, högre än Eiffeltornet, och förstärkte ytterligare bilden av den förorenade staden. Men flera parter, däribland gruvbolaget, startade ett initiativ för att förvandla Sudbury till en betydligt grönare plats.

Även McLennan själv var involverad i miljörestaureringen och deltog i volontärarbete med att plantera träd och gödsla den ofruktbara jorden. Efter att ha vuxit upp med att bevittna miljöförstöringens effekter och sedan se hur människan kunde få jorden att läka, växte hans miljöengagemang sig starkare. Men när en bit mark nära McLennans hus köptes upp och gjordes om till parkeringsplatser, sporrade det honom till hans karriär som arkitekt med ambitionen att skapa något bättre.

McLennan arbetade med frågor inom grön arkitektur tidigt innan konceptet hade fått någon verklig genomslagskraft inom branschen. Men sedan kom LEED och gröna byggnader upp på tapeten som såväl samtalsämne som konkreta realiseringar. McLennan var dock inte nöjd med den takt som utvecklingen gick i. Arbetet med hållbarhet inom sektorn var inte tillräckligt menade han och som arkitekt frustrerades han över framstegen inom design som gick för långsamt. Istället inspirerades han av naturens arkitektur och det är där grunden i Living Building och Living Building Challenge har sitt ursprung.

Smart som en blomma

Jason McLennan menar på att vi i konstruktionen av byggnader bör hämta all vår inspiration från naturen. Med biologiska metaforer vill han vidga synen på byggnaden och uppmana till att ett byggprojekt ska vara lika smart och elegant som en blomma: den ska ta upp all energi och vatten som behövs från himmel och mark, den ska vara anpassad till omgivningen där den ska byggas. Den ska också vara giftfri och inte minst vacker.

Kort sagt ska ett levande hus fungera lika vackert, rent och effektivt som naturens egen arkitektur. En levande byggnad bör därför konstrueras med möjligheten att lösa energieffektivisering, hållbart material, hälsoinverkan, estetik, ja alla väsentliga delar, i ett slag.

2006 lanserade han Living Building Challenge. Det är ett certifieringsprogram men i första hand en filosofi som definierar det mest avancerade hållbarhetsmåttet som är möjligt i dagens byggda miljö. Målet är kort och gott att få byggnader att gå från att vara enbart ”mindre dåliga” till att bli återgenererande. Med Living Building Challenge har han skapat det tuffaste kravet någonsin på byggnader och stadsdelar. Att certifiering leder till minskad miljöbelastning är visserligen bra, men det räcker inte menar han. Enligt kriterierna bör byggnader bidra positivt miljön, de ska inte ha någon energianvändning och noll utsläpp, vara hälsosamma och inte minst bör de vara vackra att se på. Utmaningen består av sju kategorier för prestanda; Place, Water, Energy, Health & Happiness, Materials, Equity and Beauty (Plats, Vatten, Energi, Hälsa och Glädje, Material, Rättvisa och Skönhet). För att uppnå certifieringen krävs bland annat netto nollenergi, vatten- och avfallsmätningar och att anpassa sig efter en strikt lista på exkluderade kemikalier och material.

Många av programmets kriterier är möjligen något avancerade för den existerande marknaden, som till exempel netto noll-energi. Men med Living Building Challenge främjas det välbehövliga långa perspektivet. Ett synsätt som går ut på att byggnader kan vara förnybara och att vi alla kan vara en del i arbetet med att skapa bättre och mer miljövänliga standarder inom branschen.

McLennan lyfter fram en viktig poäng. Idag har vi alla tekniska möjligheter, kunskaper och förutsättningar för att bygga grönt. Varför då inte gå hela vägen och sätta ribban högt, med målsättningen att skapa hållbara, vackra och inspirerande byggnader utan någon inverkan på klimatet?

Ökande intresse

Intresset för Living Building Challenge växer nu världen över, bland annat i USA och Kanada. Ett aktuellt exempel som McLennan tar upp är Bullitt Center i Seattle, USA, den grönaste kommersiella byggnaden i världen. Det blev nyligen det första kontorshuset som certifierats av Living Building. Bullitt Center är helt självförsörjande på vatten, värme och el och är byggt för att stå i 250 år. Taket är utrustat med 570 solcellspaneler, all energi kommer från bergvärme och huset är byggt av material där de flesta miljögifter är exkluderade. Dessutom har så klart stort fokus lagts på design med högt i tak, stora fönster för ljusinsläpp och en inglasad trappa som bidrar till byggnadens unika utseende. Som Jason McLennan berättar bidrar arkitekturen i en levande byggnad också till en bättre hälsa. Besökare väljer bort hissen till förmån för de säregna trapporna i trä från vilka de får en pampig panoramautsikt över stan.

Andra företag börjar också bli angelägna om att vara en del av filosofin. IT-jätten Googles högkvarter byggs till exempel för att klara de hårda kraven. Även Skanska har hakat på trenden. Ett av koncernens senare byggprojekt Bertschi School på den amerikanska västkusten stod klar 2011. Ritad och byggd enligt Living Building Challenge marknadsförs det som ett av Skanskas mest hållbara projekt. Än så länge är det inget bygge i Sverige som är aktuellt för att kvalificera sig för McLennans dogma, men det är kanske en tidsfråga.

 

Hawaii Preparatory Academy Energy Lab, a certified Living Building. Credit: Matthew Millman Photography, courtesy of Flansburgh Architects.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.