Kvisten visar vägen – med trä, hantverk och reflektorer från tv-apparater

Kvisten visar vägen – med trä, hantverk och reflektorer från tv-apparater

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Med en armaturkropp helt i trä och genomtänkta val i alla led ger den en visuellt naturlig känsla och ett löfte om en ljusare framtid – utan att kompromissa med varken effektivitet eller ljuskvalitet. Kvisten är en unik armatur där många små steg blev ett rejält kliv mot nya hållbara lösningar. 

– Inledningsvis var målet att skapa en armatur med låga CO2-utsläpp och minimala klimatavtryck. Under arbetets gång genomlyste vi varenda del av både processen och armaturen och till slut hade vi omvärderat allt helt från grunden, säger Cecilia Niva, Product and Application Manager på D.

Resultatet är en både nytänkande och traditionell armatur, byggd av 77 procent återvunnet eller förnybart material. Armaturkroppen är helt i trä: furu-plywood och björkfaner, och inga skruvar eller andra infästningar har använts.

Projekt som väcker optimism

– Vårt mål är att alla våra produkter från 2030 ska bestå av minst 80 % förnybara och återvunna material. Kvisten är tillverkad av certifierat trä från hållbart skogsbruk och reflektorerna har återanvänts från tv-apparater. Det är ett steg i just den riktningen, säger Cecilia Niva.

Ytterligare ett sätt att spara energi är att ansluta Kvisten till Organic Response, ett trådlöst plug-and-play-system för ljusstyrning. Detta ger precis rätt mängd ljus – och samtidigt sparar energi – utifrån var och när människor är närvarande. Även förpackningen är tillverkad av återvinningsbara material och är helt fri från EPS och plast, och i sin helhet ger Kvisten både en lägre miljöpåverkan och möjlighet till mer cirkulära processer.

– Under arbetets gång blev det tydligt att när många människor med olika expertis utmanas att tänka nytt; då kan riktigt stora saker hända, säger Cecilia Niva. Många små förändringar kan göra väldig skillnad för slutresultatet. Arbetet med Kvisten har gett oss kunskap, erfarenheter och inspiration – och en optimism – som vi tar med oss i framtida projekt.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.