Kungsbacka antar ny klimatstrategi – siktar på nettonollutsläpp till 2045

Kungsbacka antar ny klimatstrategi – siktar på nettonollutsläpp till 2045

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kungsbacka har nyligen antagit en ny klimatstrategi som innebär ett viktigt kliv framåt för att kommunens arbete med miljö- och klimatfrågor. Två viktiga mål är att produktionen av förnybar el ska fördubblas till 2030 och att Kungsbacka kommun ska nå nettonollutsläpp senast år 2045.

Åtgärderna för att nå målen berör flera områden, uppger kommunen i ett pressmeddelande. Bland annat ska Kungsbacka kommun stödja utbyggnaden av ladd-infrastruktur för eldrivna fordon. Kungsbacka testar just nu en så kallad V2G-teknik,  “vehicle to grid” där elbilar som står på laddning ska dela med sig av sin energireserv till kommunala fastigheter, samma typ av teknik som Örebrobostäder använder för att få bukt med effekttopparna.

Mer träbyggnation

Kungsbacka kommun ska sträva efter att uppnå negativa utsläpp, både inom kommunen och utanför kommunens gränser, enligt den nya klimatstrategin. Åtgärderna handlar om att exempelvis ställa krav på hållbarhetscertifiering vid inköp av trävaror och använda trä i större utsträckning vid byggnation. I Kungsbackas nyare stadsdel Kolla Parkstad byggs till exempel ett bostadsområde helt i trä.

Krav i upphandlingar

Kommunen ska också verka för ökade möjligheter för resor med cykel, gång och kollektivtrafik och minska klimatpåverkan från inköpta livsmedel. Genom att ställa krav i upphandlingar som påverkar utvecklingen av energieffektiva lösningar och genom att samarbeta med näringsliv och andra aktörer ska kommunen även inspirera till hållbart resande. Kungsbacka ska även arbeta för att stödja kommuninvånare och företag med information om förnybar energi.

– Strategin begränsas inte till endast de kommunala verksamheterna utan inkluderar våra invånare, näringslivet i kommunen och inte minst våra olika förvaltningar och bolag. Alla behövs för att vi ska kunna uppnå våra mål, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.

Annons

Bygger på Borgmästaravtal

Den nya klimatstrategin tar avstamp i Borgmästaravtalet (Convenant of Mayors) som Kungsbacka skrev under 2016. EU-kommissionens avtal innebär att kommunen ska minska utsläppen av koldioxid (eller andra växthusgaser) i kommunen med minst 40 procent till år 2030, framför allt genom förbättrad energieffektivitet och användning av förnyelsebara energikällor. Genom avtalet åtar sig kommunen även att öka Kungsbackas klimattålighet genom att anpassa kommunen till klimatförändringarnas följder. Borgmästaravtalet är ett samarbete mellan drygt 7 000 städer, byar och kommuner världen över.

Men klimatstrategin har också sin grund i de nationella miljömålen och globala hållbarhetsmålen. Det övergripande målet är att Kungsbacka kommun ska bli en av de främsta kommunerna inom miljö- och klimatfrågor.

– Med den antagna klimatstrategin fullföljer vi vårt åtagande i och med Borgmästaravtalet och anger hur Kungsbacka ska arbeta för att uppnå de nationella och globala miljö- och hållbarhetsmålen, säger Hans Forsberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Satsar på solenergi

En viktig del i miljöarbetet är kommunens satsning på fordon som drivs av förnyelsebar el och biogas samt satsningen på produktion av förnyelsebar energi med solceller och solfångare på kommunala byggnader, säger Fredrik Hansson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Kommunen genomför en större satsning där 3.500 kvadratmeter solceller installeras på nio kommunala byggnader. Kommunen har sedan en tid tillbaka satsat mycket på solenergi. 2016 rankades kommunen som topp tio i en mätning av kommunal solenergi.

Kungsbacka ska bland annat satsa mer på träbyggnation som ett sätt att uppnå negativa utsläpp. Kolla Parkstad är ett exempel där hus i trä redan står i fokus. En rad aktörer är involverade, bland annat Eksta som fokuserar på hyresrätter i flerbostadshus. Foto: Eksta

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.