Foto Marie Hidvi

Krönika: Innovationen inom materialsektorn har en viktig roll att spela

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bygg-och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. De främsta källorna till branschens inverkan kommer från tillverkning av byggmaterial samt energianvändning i byggnader. Det innebär också att det är här vi hittar lösningarna för att klara omställningen.

Den senaste klimatrapporten från IPCC från april i år lyfter framinnovationer som en viktig del avlösningen.På Byggmaterialindustrierna ser vi konstant exempel på nya innovationer från branschen. Det kan bland annat handla om att förändra råvarusammansättningen, att elektrifiera produktionsprocesser eller övergå till förnybara bränslen, att öka användningen av återvunnet material och att utveckla och investera i ny teknik som tex CCS (Carbon Capture and Storage).

I IPCC-rapporten konstateras det också att politiska beslut och styrmedel spelar en stor roll för utsläppen.De största hindren för den gröna omställningen är inte tekniken, utan politik för omställning. Långdragna och oförutsägbara tillståndsprocesser och tillgången till fossilfri el till konkurrensmässiga priser lägger krokben för den gröna omställningen.

För att företagen inom byggmaterialindustrin fullt ut ska kunna bidra till den gröna omställningen krävs att förutsättningarna finns. Då det i många fall handlar om stora investeringar är det helt avgörande att det finns förutsägbarhet och långsiktighet från politikens sida.Ett aktuellt och tydligt exempel på det är Cementas planerade satsning på CCS. Självklart går det inte att investera i en ny teknik om man inte har långsiktiga förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Gällande tillståndsfrågan har Miljöprövningsutredningen nyligen överlämnat sitt slutbetänkande med 30 förbättringsförslag, där bland annat ett stärkt samråd lyfts fram som en viktig komponent. Det återstår att se vilken effekt deras förslag får.

Elfrågan har varit högt på agendan under en tid nu. De politiska partierna tycks inte fullt ut vara överens om orsaken till de höga och volatila elpriserna vi har haft det senaste året. Jag är en optimist och tror och hoppas på att våra partier kan enas om en väg som skapar stabila förutsättningar även när det gäller denna fråga, som ju är så viktig för Sveriges möjlighet att ställa om samhället.

De senaste åren har också visat hur sårbara vi är för vad som händer i vår omvärld, och på vikten av att värna vår inhemska produktion av byggmaterial. Material och produkter som tillverkats i Sverige, med en lägre klimatskuld än vad motsvarande material och produkter tillverkade i andra länder har, skapar dessutom miljönytta även utanför Sveriges gränser. På det sättet är Sverige med och leder den gröna omställningen. Det är något vi ska vara stolta över och som är värt att skapa de allra bästa förutsättningarna för.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.