Kooperativa hyresrätter invigda i klimatsmart hus

Eva Nordström, vd SKB och Erik Pelling, kommunalråd Uppsala kommun vid invigningen av de nya bostäderna. Foto: DP-bild

Kooperativa hyresrätter invigda i klimatsmart hus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I Rosendal står nu kvarteret Docenten klart med sina tio våningar och 122 lägenheter och Uppsalas första kooperativa hyresrätter.

För första gången på 105 år expanderar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, utanför Stockholms län.

– Vår storstadsregion är i ständig utveckling och med medlemmar som bor i hela regionen vill vi expandera inom en timmes pendling från Stockholms Central, säger Eva Nordström, vd SKB. Därför är vi mycket glada att efter 105 år i Stockholms län få inviga de första kooperativa hyresrätterna här i Uppsala.

I fastigheten har olika lösningar installerats för ett minimalt behov av energi. Med det cirkulära energisystemet, en avloppsvärmeväxlare som återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök, uppskattar SKB att kunna minska energiförbrukningen med 25 procent. Därtill kommer solcellerna på taket och fjärrvärme som basenergi. I tvättstugan tvättar de boende rent utan tvättmedel i avjoniserat vatten för att minska utsläpp och spara energi.

Kvarteret har en gemensamhetslokal och de boende kommer att ha ett eget kvartersråd som verkar för goda grannkontakter och lokala boendefrågor. De boende kan använda elcykel från SKBs egen cykelpool och i ett av cykelrummen finns spolplats för att tvätta av sin cykel. De boende ska även få digitala tips om bland annat källsortering, energispartips och återbruk.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.